Achterhoek
Anonieme schenker geeft unieke muntschat aan museum

GROENLO - Op de tafel in Stadsmuseum Groenlo staat een kleine geldkist. De eigenaar draait de sleutel om en daar verschijnen negen eeuwenoude munten. Hij legt ze in chronologische volgorde op tafel. De oudste munt is uit 1579 en de meest recente uit 1688. De eigenaar wil anoniem blijven. “Dat heb ik aan mijn opa beloofd. Hij gaf mij deze munten toen ik 14 jaar was, maar wij mochten als eigenaar nooit bekend worden. Daar heb ik mij altijd aan gehouden. Mijn opa kreeg de munten van zijn vader, die ze in een oude boerderij aan de rand van Groenlo heeft gevonden. De muntschat van mijn overgrootvader is een mooi familieverhaal.”
De schenker geeft de muntschat in langdurige bruikleen aan het nieuwe Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog, dat volgend jaar de deuren opent in de Oude Calixtuskerk van Groenlo. Directeur Daphne Maas is druk bezig met de inrichting.
“We zijn heel, heel blij met deze munten. In het nieuwe museum willen we het complete verhaal van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) in Nederland vertellen vanuit allerlei perspectieven. Deze munten passen daar heel goed bij. Ze geven een mooi overzicht van deze belangrijke periode in de Nederlandse geschiedenis", vertelt ze.
Nederlandse en Spaanse munten
Godfried Nijs bestudeert de historische munten nauwkeurig. Hij doet sinds de jaren tachtig onderzoek naar de Tachtigjarige Oorlog in de Achterhoek. “Deze munten zijn zo bijzonder, omdat ze het conflict zowel van de Nederlandse als de Spaanse zijde belichten. De eerste munt laat zien dat de Spaanse koning Filips II in 1579 nog de wettige vorst is in Holland. Een andere munt belicht de overwinning van het Nederlandse leger met het turfschip van Breda. Dat is eigenlijk meer een herdenkingspenning. Weer een andere munt bejubelt de welvaart in Brussel als die stad veilig in handen is van de Spaanse koning.”

Verzameling
“Dit is geen klassieke muntschat", vertelt Nijs. “Meestal worden muntschatten begraven tijdens een periode van oorlog, omdat de eigenaar bang is voor diefstal. Dat is hier anders. Dit is meer een verzameling van munten die is aangelegd vlak na de Tachtigjarige Oorlog. Die zijn op een bepaald moment verstopt en aan het einde van de negentiende eeuw gevonden in een oude muur. Deze munten lijken meer op een verzameling van memorabele gebeurtenissen als een soort herinnering aan een belangrijke periode uit de geschiedenis.”
Familieverhaal
De opa van de anonieme schenker zei ook tegen zijn kleinzoon dat hij hoopte dat de munten ooit op een mooie, passende plek tentoongesteld konden worden aan het publiek. Die gelegenheid dient zich nu aan met het nieuwe Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog in Groenlo. Zowel het historische verhaal dat de munten vertelt, als het familieverhaal van de overgrootvader die de schat vond, krijgt een plekje in het nieuwe museum.
Het is de bedoeling dat het Nationaal Museum Tachtigjarige Oorlog opent tijdens het weekend van de Slag om Grolle in oktober 2024. Tot die tijd bewaart de eigenaar de negen munten in het kleine geldkistje. Dat stopt hij veilig weg in een kluis.
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. Hier volg je het laatste nieuws over de Gelderse historie! Kijk op riddersvangelre.nl
Tip: iedere zaterdag organiseert Ridder René een exclusieve gratis rondleiding op een bijzondere locatie. Op bovenstaande pagina vind je een agenda met waar en wanneer je kunt langskomen.