Noord-Veluwe / Stedendriehoek

Gelderse geschiedenis komt tot leven bij kasteel Cannenburch

Verhaal van Gelderland Festival bij Kasteel Cannenburch.
Verhaal van Gelderland Festival bij Kasteel Cannenburch. © Omroep Gelderland
VAASSEN - Voor de tweede keer komt de volledige geschiedenis van Gelderland dit weekend tot leven bij kasteel Cannenburch in Vaaassen. Tientallen acteurs beelden periodes uit de Gelderse geschiedenis uit tijdens het Verhaal van Gelderland Festival. Andere artiesten lieten zich inspireren door historische gebeurtenissen en maakten daar een voorstelling van. Ook zijn er lezingen en activiteiten voor kinderen. Het Verhaal van Gelderland Festival is twee dagen gratis te bezoeken.
De meeste activiteiten vinden plaats rondom de vijvers achter kasteel Cannenburch. Het thema van het festival is namelijk land en water. “De rivieren zorgen voor vruchtbaar land en handel, maar leverden soms ook problemen en zorgden voor verdeling,” vertelt festivalorganisator Henriette Kosse van Erfgoed Gelderland. “Je ontdekt hier deze geschiedenis door optredens van verschillende artiesten, door verhalenvertellers, met workshops en nog veel meer! Hoe ontstond het Gelderland dat we nu kennen? Welke invloed hadden de mensen op het landschap, en wat zie je daar nu nog van terug? Dat zijn vragen waar je tijdens het festival een antwoord op krijgt.”

Marieke Jager en Joost Oomen

Tijdens het festival komen bezoekers in aanraking met Vikingen, stoere Gelderse ridders en kasteelheren uit de negentiende eeuw. Ook zijn er lezingen over het bijzondere landschap van Gelderland en kunnen bezoekers voorstellingen bijwonen. Jacqueline Arts-Rutten en Mohanad Ataya verdiepten zich in de watersnoodramp van 1861 in het Land van Maas en Waal. Zij maakten daar met dwarsfluit en ud een muzikale voorstelling van. Ook de landelijk bekende singer-songwriter Marieke Jager en schrijver Joost Oomen zijn op het festival te bewonderen.

Rijkdom en veelzijdigheid

Op zaterdagochtend start het festival met de lancering van een speciale website verhaalvangelderland.nl met meer informatie over de Gelderse geschiedenis. Korte teksten geven per thema en periode een kijkje in het leven van onze voorouders in Gelderland vanaf de prehistorie tot en met de twintigste eeuw. Ook zijn er op de website video’s te bekijken en podcasts te beluisteren waarin de Gelderse musea centraal staan. Projectleider Ben Bregman van Erfgoed Gelderland is trots op het eindresultaat. “Op de website krijgen bezoekers een globaal overzicht van de Gelderse geschiedenis in al zijn rijkdom en veelzijdigheid. Voor meer verdieping verwijzen we door naar de vele musea bezoeken of het vierdelige boek Verhaal van Gelderland.”
Het Verhaal van Gelderland Festival is zaterdag en zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur te bezoeken in het park achter kasteel Cannenburch. De toegang is beide dagen gratis.
Verhaal van Gelderland Festival
Verhaal van Gelderland Festival © Jan Adelaar