Gelderse Vallei / Achterhoek
Wees dankbaar als je weer eens zo'n 'schijtduif' ziet
NIJKERK - Duiven in ons land hebben een slecht imago. Ze poepen je auto onder, koeren of het een lieve lust is en kunnen zelfs stankoverlast veroorzaken. Vogelaar Adriaan Sleeuwenhoek bekijkt het van de andere kant. Hij neemt het op voor de duif en vindt dat je juist dankbaar moet zijn als je weer zo'n 'schijtduif' ziet.
Er leven verschillende soorten wilde duiven in ons land. De Turkse tortel en de houtduif zie je in vrijwel iedere straat wel eens vliegen. Beide soorten maken een ander geluid.
In onderstaande radiobijdrage laat Sleeuwenhoek het verschil horen, zodat je ook vanuit bed weet welke duif er vanuit de boom onder je slaapkamerraam zit te koeren...
Samen met BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink zoekt de Edese vogelaar in de buurt van Nijkerk naar de verschillende duiven. Behalve de twee eerder genoemde soorten komt ook de holenduif in ons land voor. Deze vogel legt zijn eieren in een nest in een holle boom. Dat is dan ook waar hij zijn naam aan dankt. Ook deze duif heeft zijn eigen roep. De stadsduif wordt vaak gezien rond terrassen en pleinen. Over het algemeen zijn dit verwilderde duiven, zoals postduiven. Zij zijn bijvoorbeeld tijdens een wedstrijd niet terug naar huis gekomen.
Adriaan Sleeuwenhoek is blij met iedere duif en vindt dat iedereen dat zou moeten zijn. "Bedenk telkens als je een duif ziet iets waar je dankbaar voor bent", adviseert Sleeuwenhoek.
Hoezo?
Zeldzame duif
Over het algemeen zal een vogelaar niet snel een vreugdesprongetje maken als er een duif voor de lens van de telescoop opduikt, tenzij het een zomertortel is. Sinds de jaren '70 gaat het slecht met deze soort. Er zijn nog een paar honderd broedparen over in ons land. Volgens de Vogelbescherming komt dat doordat er voor deze kleinste duivensoort van ons land tegenwoordig een tekort is aan nestgelegenheid en voedsel. Daar komt nog eens bij dat deze trekvogel tijdens de reis intensief wordt bejaagd.
In de overwinteringsgebieden wordt bovendien veel bos gekapt, waardoor ook de 'slaapbomen' van zomertortels verdwijnen.
14 kilo
Per jaar produceert een duif ongeveer 14 kilo poep. Als zo'n klodder op je auto belandt dan is het verstandig om dit snel schoon te maken. In de poep zitten zuren die kunnen inwerken op de toplaag van de lak. Dit leidt tot doffe plekken die na een wasbeurt niet meer zullen verdwijnen. Duivenpoep kun je goed verwijderen met lauwwarm water.
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend te beluisteren tussen 7.00 en 10.00 uur in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.