Rijk van Nijmegen
Te weinig kamers voor studenten, dan maar samenwonen

NIJMEGEN - In Nijmegen slapen vanaf dit studiejaar twee studenten op een kamer. Het is een proef van Stichting Studenten Huisvesting Nijmegen (SSH&). Een gesprek met directeur-bestuurder Kees Stunnenberg.
Kees Stunnenberg gaf tekst en uitleg op Radio Gelderland.
Staan de studenten in de rij om een kamer te delen?
Stunnenberg: “Er is veel animo voor, het is voor ons een proef. We hebben tien kamers beschikbaar gesteld. We doen dit samen met de Radboud Universiteit. Het gaat om een pilot van twee studenten op een kamer, studenten die dus gaan samenwonen.”
Waarom is deze proef nodig?
“Er is een groot kamertekort. Met name in het begin van het studiejaar hebben we een 'piekprobleem', zoals we dat noemen. Studenten willen graag op kamers, maar wij hebben er te weinig. Dit is een van de creatieve oplossingen om de studenten huisvesting te bieden, dicht bij hun studie. We hebben nog niet alle cijfers binnen, maar we moeten tot 2030 duizend kamers extra bouwen.”
Over wat voor studenten hebben we het die gaan samenwonen?
“Het zijn internationale studenten en dat doen we ook bewust, omdat het vaak om semesters gaat, dat zijn zes studiemaanden. Ze komen in een driekamerappartement waarbij in één kamer van 18 vierkante meter twee studenten komen. Daarnaast hebben ze een gezamenlijke woonkamer. Met zijn vieren delen ze het appartement, inclusief het sanitair en de keuken die er in zit.”
Hoe zit het met de privacy, bijvoorbeeld met de bedden?
“Ze moeten goede afspraken maken, maar sommigen zijn al bevriend of een koppel. Ze konden zich gezamenlijk inschrijven en hebben de keuze van het samenwonen al gemaakt om naar Nijmegen te komen voor hun studie, het semester van zes maanden. De bedden maken deel uit van de proef, vijf kamers hebben een stapelbed, de andere vijf kamers hebben twee losstaande bedden. Nog tijdens de proef gaan we met de studenten praten over wat hen het beste bevalt."
Is dit de toekomst?
“Of er veel meer kamers van ons worden gedeeld, dat weet ik nog niet. Maar als het succesvol is, dan wil ik de proef ook volgend jaar met ongeveer evenveel internationale studenten doen. Het heeft voor hen financiële voordelen, het delen van voorzieningen is goedkoper. In feite wordt de huurprijs gedeeld door twee. Het is all in, de servicekosten, het internet, worden ook gedeeld.”