Rijk van Nijmegen

Zo krijg je wekelijks twee courgettes uit eigen tuin

Zo krijg je elke week twee courgettes uit eigen tuin
Zo krijg je elke week twee courgettes uit eigen tuin © Omroep Gelderland
GROESBEEK - De courgette is een makkelijke zomergroente die je heel goed zelf in de tuin of op je balkon kan zetten. De plant heeft een grote opbrengst, van elke plant kun je elke week zomaar twee of drie courgettes plukken.
Vanaf april, mei kunnen de plantjes of de zaadjes de grond in. Het voordeel van planten is dat je al een plant hebt, maar die moet weer opnieuw wortelen. Het voordeel van een zaadje ter plekke zaaien is dat je hem niet meer hoeft te verplanten. En dan groeien ze even snel. Het zaadje in de grond voelt zich meteen thuis wortelt snel omdat het met rust gelaten wordt.
Doorgaans moet de afstand die een courgette nodig heeft een meter bij een meter zijn. In het begin lijkt dat groot, maar ze groeien snel. Ze kunnen op een schrale bodem wat kleiner blijven.

Vanaf juli tot oktober kun je oogsten

De opbrengst is groot. Ook mede afhankelijk van de zon, de regen en de manier waarop je plukt Hoe meer je plukt, hoe meer die door kan groeien. Uiteindelijk kun je tot aan de vorst blijven plukken.
Dat is echt heel belangrijk. Het kan zijn als het nat en koud wordt dat er wat meeldauw opkomt. Dan zie je zo'n witte waas over die plant komen. Dan neemt de kwaliteit af. Een courgette kan van klein tot groot groeien in twee dagen. Het is zaak om dan ook even flink door te eten.
Maar ja, de buren zijn er dan ook super blij mee als je weer met een courgettetje aankomt. En je kan ze zo in plakjes snijden, met knoflook insmeren en bakken en dan heb je een heerlijk gerecht. Een courgette kan ook in de soep.

Plezier van je eigen groente

Wat je ziet is dat je je tuintje van begin af aan in eigen hand hebt. Het zaadje planten, het plantje verzorgen en dan zie je het groeien en daarmee krijg je een zekere binding. En zo krijg je ook plezier in hoe zo'n plant groeit.
In een courgette heb je een mannelijke en een vrouwelijke bloem. De mannelijke staat op een mooie steel, de vrouwelijke bloem sluit zich weer. En die bloemen kun je dus ook eten. Die doop je dan in een meelpapje en die kan je even frituren en dat is echt een super lekkernij.
Bekijk de video over de courgettes:
Zo krijg je elke week twee courgettes uit je eigen tuin
Bekijk ook andere afleveringen over hoe jezelf biologisch kan tuinieren: