Rijk van Nijmegen

Aanval introductiemarkt: 'Geweld nooit een oplossing'

Introductiemarkt Radboud Universiteit
Introductiemarkt Radboud Universiteit © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - "Geweld is nooit een oplossing. Hoezeer de meningen ook uit elkaar liggen. Ruzie of protesteren dat kan, maar zulk geweld is echt barbaars." Tom Smitjes was maandagochtend getuige van een knokpartij bij een kraam van de Groot Nederlandse Studentenvereniging (GNSV), náást de stand van zijn eigen vereniging.
Het was even schrikken, maar over het niet toelaten van geweld is hij duidelijk. Volgens de standhouder kwamen er zo'n zes mensen uit de bosjes. "Ze gingen om de stand heen staan en na wat duwen en trekken werd er op los geslagen. De een de neus kapot, de ander een bebloed gezicht. Toen de politie kwam, waren die mensen alweer weg."

Rechts nationalistisch

Twee leden van de rechtse studentenvereniging GNSV raakten maandag gewond tijdens de vechtpartij op het terrein van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarna zijn drie personen aangehouden.
GNSV noemt zichzelf een 'conservatieve, kleurdragende vereniging voor alle Nederlandse studenten met een nationaal gevoel'. De belagers zouden volgens de ooggetuige een 'anti-fascistische' groep zijn. "Ze maakten duidelijk dat ze van Antifa waren."

Onaanvaardbaar

Ook de Radboud Universiteit noemt geweld onaanvaardbaar. "We zullen nooit racisme, seksisme of fysiek geweld toestaan. Als meningen uit elkaar lopen, dan moet je het daar over hebben."
Aan het eind van de middag was de stand van de GNSV nog steeds leeg. "Ze zeiden dat ze nog terug zouden komen op de stand, maar ik heb uiteindelijk niemand meer gezien." aldus de buurman-standhouder.
Een geschrokken ooggetuige.