Stedendriehoek

Naomi (8) wil ook kunnen spelen in een speeltuin

Naomi wil graag net als alle andere kinderen in haar wijk in de speeltuin kunnen spelen.
Naomi wil graag net als alle andere kinderen in haar wijk in de speeltuin kunnen spelen. © Omroep Gelderland
APELDOORN - "We proberen niet teveel met de toekomst bezig te zijn en bij de dag te leven, maar volgend jaar hopen we dat Naomi kan spelen in de speeltuin bij ons in de buurt", zegt moeder Willemijn. Ze legt uit waarom ze het belangrijk vindt dat er een inclusieve speeltuin in haar wijk komt.
Twee jaar geleden begon Willemijn Houts met een crowdfundingsactie om geld op te halen voor een inclusieve speeltuin in haar wijk het Woudhuis in Apeldoorn, zodat haar dochter Naomi daar kan spelen: "Ik wil heel graag een speelplek voor alle kinderen, waar ze elkaar kunnen ontmoeten."
De 8-jarige dochter van Willemijn zit in een rolstoel en dat zorgt voor drempels. "Met je rolstoel kun je vaak niet dicht bij de speeltuin komen, omdat er bijvoorbeeld zand ligt. En via een trapje de glijbaan op is al helemaal geen optie. Naomi heeft eigenlijk overal hulp bij nodig en moet veel getild worden. En dat terwijl ze, net als elk kind, gewoon mee wil doen. Het liefst zonder al te veel hulp", stelt Willemijn.

Medische molen

Naomi heeft een progressieve neurologische aandoening, waardoor zij niet zonder hulpmiddel kan lopen of staan. "Het is de aansturing van de hersenen naar de zenuwen, waar het misgaat."
De ziekte werd pas latere leeftijd ontdekt. "Ik heb een normale zwangerschap en bevalling gehad. Bij de geboorte was Naomi een gezonde baby. Maar zij kon niet zelf zitten. Dan viel ze vaak om. Dat was voor ons het moment dat we zoiets hadden van: 'dit klopt niet'. En dan ga je de medische molen in."

Gevangen in eigen lichaam

De afgelopen twee jaar is Naomi sterk achteruit gegaan en moet ze iedere keer inleveren. "Ze zit gevangen in haar eigen lichaam en dat is naar om te zien", laat haar moeder weten.
Maar Naomi zelf lijkt niet gehinderd door haar achteruitgang. Ze heeft een heel opgewekt en positief karakter en lijkt niet bezig te zijn met haar beperkingen. "Ze is zelden tot nooit gefrustreerd. Ze geniet ook van het kijken hoe andere plezier hebben, maar ze wil natuurlijk het liefst ook zelf meedoen."
Willemijn laat Angelique de tekening zien van de nieuwe speeltuin.
Willemijn laat Angelique de tekening zien van de nieuwe speeltuin. © Omroep Gelderland

Rolstoeldraaimolen

Het ontwerp voor de speeltuin is in inmiddels klaar. Ook de locatie waar de speeltuin moet komen is bekend: het kasteelplein in de wijk het Woudhuis. De gemeente Apeldoorn heeft geld beschikbaar gesteld en samen met wat er met de crowdfundingsactie is opgehaald, kan er binnenkort een start gemaakt worden met de realisatie van de speeltuin.
Willemijn: "Het heeft allemaal iets langer geduurd dan ik had gehoopt, het was een lesje geduld hebben, maar het ziet er nu naar uit dat er begin volgend jaar begonnen kan worden met de bouw en dan hoop ik dat Naomi voor de zomer daar lekker kan genieten van het spelen."
Daarmee gaat de wens van Naomi om in een rolstoeldraaimolen te kunnen alsnog in vervulling.
In het tv-programma "Angelique gaat Buurtmaken" bezoekt Angelique Krüger Willemijn en haar dochter Naomi om te kijken hoe ver het staat met de plannen voor een inclusieve speeltuin. Kijk hier naar de uitzending:
Angelique gaat buurtmaken! - Apeldoorn