Noord-Veluwe

Populair Gelders natuurgebied gaat op de schop

Het Zandenbos.
Het Zandenbos. © Omroep Gelderland
NUNSPEET - Over een paar weken begint Staatsbosbeheer met de werkzaamheden in het populaire Zandenbos in Nunspeet. Het gaat niet goed met de vennen in de omgeving van het vroegere Ronde Huis, waardoor ingrijpen volgens de natuurorganisatie noodzakelijk is. De plannen zorgden eerder nog voor protesten van recreanten en omwonenden. Een petitie tegen de plannen werd in 2021 door meer dan drieduizend mensen getekend.
Omwonenden en recreanten waren bang dat het authentieke karakter van het gebied door de werkzaamheden zou verdwijnen. Zo was er veel kritiek op het voornemen om bomen te kappen. Het gebied is populair bij verliefde stelletjes, vertelt Nunspeter Gert Wentzel op Radio Gelderland.
Na de protesten zette Staatsbosbeheer de plannen in de ijskast en werkte samen met een klankbordgroep aan een aangepast plan. Dat is inmiddels klaar en volgende maand beginnen de werkzaamheden. BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink bezoekt het natuurgebied met boswachter Alex Plantinga en Nunspeter Gert Wentzel.

Rododendrons mogen toch blijven

Toen de eerste plannen om het gebied op de schop te nemen bekend werden, was Gert Wentzel een van de grootste tegenstanders. Inmiddels beseft hij dat het belangrijk is dat er natuurherstel plaatsvindt.
Wentzel maakte de afgelopen jaren deel uit van de klankbordgroep en heeft meegedacht over het nieuwe, aangepaste plan. Daarin is onder meer afgesproken dat de markante rododendrons langs de oever van het ven niet verdwijnen, maar dat ze in fases worden teruggesnoeid. Zo blijft de cultuurhistorische waarde behouden.

Bomen kappen

De komende tijd zullen in het gebied bomen worden gekapt. Dat is nodig om te voorkomen dat de vennen in de toekomst droogvallen. Bomen met een grote ecologische of cultuur-historische waarde blijven wel behouden. Het gebied rondom de vennen krijgt in de toekomst een meer heideachtig karakter.
Omdat het de bedoeling is dat het ven groter wordt, legt Staatsbosbeheer over een deel van het wandelpad een vlonder, zodat wandelaars droge voeten houden. Om de planten en dieren in het gebied meer rust te geven worden wandelpaden verlegd en blijft een kleiner deel van de oever van het ven toegankelijk voor mensen.
Staatsbosbeheer en Wentzel zijn beiden tevreden met het uiteindelijke compromis dat is gesloten. Ze spreken van een leerzaam proces.
De werkzaamheden in natuurgebied Zandenbos zijn eind 2023 afgerond.
Een ven in het Zandenbos.
Een ven in het Zandenbos. © Omroep Gelderland

BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.