Achterhoek

Hond die baasje bijt komt vaker voor én dat is vaak te verhelpen

Een hond bijt bij een spel in het bos in Arnhem
Een hond bijt bij een spel in het bos in Arnhem © Omroep Gelderland
TERBORG - Bijtincidenten met honden en hondeneigenaren komen vaak voor, bevestigen hondengedragsdeskundigen. Een man uit Terborg werd gebeten door zijn eigen hond en overleed erna door een infectie. Hoe kan het gebeuren dat een hond zijn eigen baas bijt?
"Een beet is een reactie van een hond. Het dier bijt niet zomaar", legt hondengedragstherapeut Patrick Driessen uit. Driessen werkt in de regio Arnhem en hij ziet als hondengedragstherapeut vaker gevallen van bijtincidenten bij eigenaren van honden. "Ik word, als ik bij mensen in de thuissituatie kom, soms dan ook aangevallen en gebeten. Vervolgens gaan we proberen nieuw gedrag aan te leren. Dan bekijk ik wat het onderliggend probleem kan zijn."
Driessen en andere deskundigen geven aan dat ze over de situatie in Terborg niks kunnen zeggen. Er is volgens hen te weinig bekend over de situatie. De 60-jarige man woonde als een kluizenaar met zijn drie honden in een huis. Hij werd door één van zijn honden gebeten voor zijn dood. Hij stierf erna door een infectie.

Dagelijks consulten over beet

"Dagelijks is er een consult over een bijtincident van een hond" vertelt veterinaire gedragsspecialist Valerie Jonckheer. "Het is voor hondeneigenaren goed te realiseren dat sommige honden lijden en daarom agressief gedrag laten zien." Jonckheer is hoofd van de poli Gedragsgeneeskunde, verbonden aan een dierenziekenhuis in Nieuwegein. Als Europees gediplomeerd specialist bekijkt ze zowel de fysieke staat van dieren als het mentale welzijn van dieren.
Jonckheer stelt dat er bijna altijd een onderliggend probleem is bij een bijtincident. "Het kan ook een mentaal probleem zijn. Ik schrijf medicijnen voor als er mogelijk een probleem is bij de ontwikkeling van de hersenen van een hond. De eigenaar moet dan de omgeving van de hond aanpassen en nieuw gedrag aanleren. Tegenover een agressieve hond moet je niet gaan schreeuwen of slaan. Dat kan juist averechts uitpakken." Ze schrijft in zo'n geval medicijnen voor en traint hondenbezitters anders om te gaan met het dier.
Hondengedragstherapeut Driessen ziet ook andere situaties van pijn bij een hond. "Neem een oorontsteking bij een hond. Door de pijn kan een dier dat dan bij de oren geaaid wordt bijvoorbeeld van zich af gaan bijten als een kind het dier blijft benaderen."
"Soms denken mensen dat een agressieve hond kwaadaardig is," legt Jonckheer verder uit. Maar volgens haar zijn huisdieren niet gemeen van nature. "In veel gevallen is een hond te behandelen."

Signalen herkennen

Volgens Jonckheer gebeuren er veel ongelukken onder 'toeziend oog' van de hondeneigenaren of met de hondeneigenaren zelf. "Grommen, lip optrekken en uitvallen: dit gedrag van een hond herkent iedereen. Maar honden geven op subtielere wijze ook al aan dat ze niet op hun gemak zijn. Die signalen kan je ook herkennen", legt ze uit.
"Door te verstarren of kort de tong uit te steken kan de hond al iets van zijn of haar ongemak aangeven. Gapen, hijgen (terwijl het niet warm is) of de kop wegdraaien, wegkijken of op eigen bek/lippen likken, krabben of trillen." Volgens haar zijn dit allemaal subtiele signalen waarmee de hond aangeeft dat hij niet op zijn gemak is en conflict wil vermijden. "Als je het herkent dan kan je ongelukken voorkomen."

Elke hond heeft ander DNA

Verschillende deskundigen geven aan dat hondeneigenaren hulp kunnen inschakelen als er een bijtpoging of incident is geweest. "Vaak als er eenmaal gebeten is, volgt er weer een volgende beet. Dat zag je ook in Terborg," zegt Driessen. "Er is kennis voor nodig om te zien waarom een hond dit gedrag laat zien" vertelt hondentrainer Don Blankenstein uit Harskamp. "Het verschilt per ras en hond. Elke hond heeft een ander dna-profiel en een gedragspatroon dat hierbij past."

Schaamte rond hondenbeet

Hondengedragstherapeut Driessen merkt ook op dat hondeneigenaren het soms lastig vinden als ze te maken krijgen met bijtincidenten. "Een hond voelt soms als een kind voor hondeneigenaren. Dan kan er schaamte zijn als een hond bijt." Maar, zegt hij, je kan nieuw gedrag aanleren. Daar sluit Jonckheer zich bij aan.
Hondengedragstherapeut Patrick Driessen legt in deze video uit welk gedrag een hond kan laten zien:
Hondengedragstherapeut reageert op bijtincident Terborg