Liemers

Kraanwater in Didam en Zevenaar was nooit besmet, kookadvies voorbij

Water uit de kraan kan weer worden gedronken.
Water uit de kraan kan weer worden gedronken. © Pixabay
DIDAM - Het advies om leidingwater in Didam en Zevenaar voor het nuttigen eerst te koken, is opgeheven. Dat meldt Vitens. 'Op geen enkel moment is het drinkwaterleidingnetwerk verontreinigd geweest met de enterococcen-bacterie'.
Het kookadvies werd afgegeven nadat in een opslagreservoir de bacterie enterococcen is aangetroffen. Het ging alleen om drinkwater, mensen konden nog wel gewoon douchen, handen wassen of de wc doorspoelen. Enterococcen kunnen effect hebben op maag en darmen van mensen met een verminderde weerstand.
Na het vaststellen van de bacterie heeft Vitens de besmette reservoirs uit bedrijf genomen en schoongemaakt. Het drinkwater voldoet weer aan de hoogste kwaliteitsnormen. Er wordt nog onderzocht hoe de waterreservoirs verontreinigd zijn geraakt.

'Drinkwater was nooit besmet'

"Op geen enkel moment sinds het kookadvies met burgers, instellingen en bedrijven is gedeeld is het drinkwaterleidingnetwerk verontreinigd geweest met de enterococcen-bacterie", meldt Vitens. Het bedrijf betreurt het ongemak dat het kookadvies de afgelopen dagen in de gemeenten Didam en Zevenaar heeft teweeggebracht.
Bij meerdere supermarkten was er een stormloop op voorverpakt water. Een tandartsenpraktijk moest zijn werkzaamheden deze week staken, omdat patiënten niet veilig hun mond konden spoelen.