Noord-Veluwe / Stedendriehoek
Gerrit en Theresa wonen vlak naast de A50: ‘Dit is ons paradijs’

ZUUK - Als je achterin de tuin staat, razen de vrachtauto’s en het andere verkeer rakelings langs. Slechts een smalle sloot scheidt de achtertuin van Gerrit en Theresa Brummelman van de snelweg A50. “Ik denk dat de afstand een meter of zes is,” vertelt Gerrit. “Dit is ons paradijs,” vult zijn vrouw aan. “Wij zijn verliefd op deze plek."
Het echtpaar woont sinds 2013 in hun oude boerderij langs de A50 in de buurtschap Zuuk bij Epe. “We woonden in een nieuwbouwwijk in Veenendaal en zochten een mooie plek buitenaf,” legt Gerrit uit. “Toen we bij de makelaar informeerden naar de woning zei hij dat die in een levendige omgeving staat. We dachten toen dat hij dorpsschool bedoelde. Die staat hier ook naast. Toen we hier voor het eerst aankwamen, zagen we alleen het groen. Pas daarna ontdekten we de snelweg.”
Gemeenschap in twee delen
De boerderij van Gerrit en Theresa is gebouwd in 1910. Toen stond de woning ook aan de doorgaande weg, maar dat was de dorpsstraat dwars door de buurtschap Zuuk. Sinds de komst van de A50 in 1976 loopt deze weg aan twee kanten dood. Het hart van Zuuk is daarmee in tweeën gesneden. De openbare dorpsschool kwam aan de ene kant van de snelweg te liggen en de drie winkels aan de andere kant. De bakker, de slager en de kleine supermarkt verdwenen snel uit Zuuk. Ook de openbare basisschool sloot in 2019 de deuren.

Druiven extra zuur
Tientallen dorpen en buurtschappen die eeuwenlang een eenheid vormden, zijn sinds de komst van de vierbaansnelwegen in Nederland doormidden gesneden. Voor Zuuk waren de druiven extra zuur. Naast de A50 ligt ook de afslag Epe midden in de Veluwse buurtschap. Dat betekent dat ook twee extra lussen en de provinciale weg naar Nunspeet en Elburg een groot deel van de historische kern hebben weggevaagd. Enkele boerderijen moesten verdwijnen. De woning van Gerrit en Theresa mocht nog net blijven staan.
Slapen met de ramen dicht
De nieuwe bewoners zijn gewend geraakt aan het achtergrondgeluid van de snelweg. Ze hebben hun oude boerderij voorzien van de meest moderne isolatie. ’s Nachts slapen ze altijd met de ramen dicht. “Rijkswaterstaat bekijkt of er een geluidsscherm geplaatst kan worden,” zegt Gerrit. “Verder hebben we overal extra isolerend dubbelglas aangebracht. Van het oude glas hebben we serres aangebouwd. We hebben hier nog allemaal plannen en we zijn avonturiers. Voorlopig blijven we dus nog even.”