Klimaatactivisten kampen met psychische klachten

'Als crimineel gedrag bestempeld'
'Heel eng en bedreigend'
'Kan verkeerd aflopen'

Niet op laten pakken
Anders zou je maar verharden en alle empathie verliezen. En dat is precies wat deze mensen wel hebben.
'Jeugd is gevoeliger'
GZ-psycholoog en lid van de werkgroep psychotrauma van het Nederlands Instituut van Psychologen Iddo Post geeft aan dat het oplopen van een trauma door ervaringen zoals de klimaatdemonstranten meemaken, zeker mogelijk is. "Wat voor iemand traumatisch is, kan per mens verschillen."
Wel waarschuwt Post ervoor dat er daarbij soms wat te snel over PTSS wordt gesproken. Voorwaarden om aan die definitie te voldoen zijn namelijk onder meer dat je bent blootgesteld aan feitelijke of dreigende dood, ernstige verwonding of seksueel geweld. "De term PTSS wordt vaak in de mond genomen, terwijl die niet is vastgesteld door een bevoegd persoon."
Dat neemt volgens Post niet weg dat iemand ontzettend veel last kan hebben van zijn trauma. "Dat is echt een psychische verwonding." Ook kan het volgens hem zo zijn dat er daarbij kenmerken optreden die je ook bij PTSS ziet, zoals de door Bisschops omschreven 'hyperalertheid'. "Los van welk label je het geeft, is het voornaamste dat iemand gewoon hulp en behandeling krijgt als diegene daar last van heeft."
Klimaatdemonstranten die last hebben van een trauma, is Post zelf in zijn praktijk nog niet tegengekomen. "Wel iemand die een stoornis ontwikkelde omdat diegene een paniekaanval kreeg door opgesloten te zitten in een politiecel."
Reactie politie
De politie geeft aan dat het natuurlijk moeilijk te achterhalen is of de geschetste casussen ook daadwerkelijk op die manier hebben plaatsgevonden. Waar het gaat om het voorbeeld van de vijf politiemensen in een kamer met een arrestant die 'van alles willen weten', hoopt de woordvoerder dat het niet zo is gegaan. "Het is nooit de bedoeling om iemand op die manier de intimideren."
Dat een agent een demonstrant wijst op een mogelijke straf die ergens op staat, kan zij zich wel voorstellen. "Je staat ergens en je weet dat dat niet mag. Dan kan een agent je erop wijzen wat de gevolgen zijn. Dat kan misschien heftig overkomen, maar kan ook informerend bedoeld zijn."
En ook in situaties waarin je verplicht bent om je vingerafdrukken te geven en je weigert dat, zal dat volgens de politiewoordvoerder uiteindelijk wel met enige dwang moeten.