Stedendriehoek

Vervoerder 'wist niet' van rammelbus die naar rechts trekt

Bussen van Keolis onder de naam Rrreis.
Bussen van Keolis onder de naam Rrreis. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Bussen die naar rechts trekken, trillingen in de wagen en ‘mogelijk excessieve’ roest, dat zijn euvels die gemeld worden aan bussen van vervoerder EBS. Het bedrijf zegt dat het niet wist van alle problemen toen het zich inschreef voor een megaklus op de Veluwe.
Onderdeel van die klus is overname van het merendeel van de bussen van Keolis. Maar die bussen lijken aan alle kanten te rammelen. Eerder bracht Omroep Gelderland naar buiten dat bij vrijwel alle bussen problemen met de chauffeursstoel zijn en dat zeven van de tien van de bussen naar rechts trekken. “Je zit scheef op de stoel. Als ik drie uur heb gereden, loop ik daarna heel slecht”, vertelt een chauffeur. “Er zijn collega’s die strompelend naar buiten komen.” Ook moeten chauffeurs steeds tegenstuur naar links geven, waardoor op lange termijn klachten aan de arm kunnen ontstaan.
EBS zegt niet op de hoogte zijn geweest van de problemen. Dat staat in brieven aan de provincies Gelderland, Flevoland en Overijssel die Omroep Gelderland opvroeg. Maar de provincies zeggen dat het bedrijf ‘zich heel bewust’ heeft ingeschreven. “Daar moeten zij niet van terugkrabbelen”, schreef een ambtenaar eind vorig jaar. Bovendien schrijven de drie provincies dat pas in augustus duidelijk werd dat sommige problemen niet op tijd waren opgelost. “We waren dus ook niet in de mogelijkheid u eerder te informeren.”

Krappe planning

EBS had grote zorgen of de bussen wel grondig werden gekeurd. Volgens het bedrijf was de planning te krap en was er te weinig tijd om de onderzoeken te controleren. De wens om meer tijd te nemen voor het onderzoek, bleef onbeantwoord. “Dat vinden we uiterst teleurstellend”, is de reactie van het busbedrijf.

'Het is geven en nemen'

De provincies zetten de overgang ondanks de zorgen van EBS toch door. “Ik wil graag benadrukken dat we een samenwerking voor 13 jaar aangaan en dat betekent soms ook geven en nemen”, schrijft een ambtenaar in een interne mail.
Het probleem met de naar rechts trekkende bussen is nog niet opgelost. “Wij onderzoeken samen met producent BYD welke combinatie van de banden en wisselen van die banden het beste effect geeft”, zegt EBS. “Maar het aantal bussen dat meer dan normaal scheeftrekt is aanzienlijk afgenomen.”