Gelderse Vallei

Meer ballonnen dan ooit bij Barnevelds Ballonfiësta

Het Ballonfiësta vanuit de lucht.
Het Ballonfiësta vanuit de lucht. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - Wie denkt dat het Ballonfiësta in Barneveld vooral een regionaal feestje is, komt bedrogen uit. Een delegatie van ruim veertig Belgische piloten en grondpersoneel, versterkt al jaren het populaire event. "Het is heel mooi om hier te kunnen varen", zegt de Vlaamse piloot Kris Vincke. "Echt een prachtig terrein om van op te stijgen."
Woensdagavond was de eerste editie van het jaarlijkse ballonevent. Zo'n vijfduizend bezoekers zagen 37 ballonnen opstijgen vanaf de Koewei in het Schaffelaarsebos. Een record, vertelt voorzitter Jack de Jong. "De grens lag altijd bij 35, maar door de ruimte iets groter te maken, passen er nog wat ballonnen bij en ligt de grens nu op 40", vertelt hij trots. Het was de bedoeling dat er woensdag 39 ballonnen de lucht in zouden gaan, maar door het aantrekken van de wind zijn er twee ballonnen aan de grond blijven staan.

Rivaliteit

Dat geldt niet voor piloot Vincke. Hij kon met z'n driepersoonsmand wel de lucht in. Het is de eerste keer dat hij in Barneveld vaart en hij is onder de indruk van het fiësta. "We zijn heel fijn ontvangen. Mijn collega's komen hier al jaren en dat begrijp ik wel", lacht hij vanuit z'n luchtballon.
Piloot Kris Vincke.
Piloot Kris Vincke. © Omroep Gelderland
Van enig rivaliteit tussen Nederlandse en Belgische piloten is geen sprake, verzekert hij. "Nederlanders zijn heel hartelijke mensen. We hebben het onderling altijd goed. Nederlanders kunnen net zo goed ballonvaren als Belgen", lacht hij. Dan serieus: "Voor het varen krijg je een heel gedegen opleiding, zowel in Nederland als België. Veiligheid is heel belangrijk."

Zichtbaarheden

De vaart van Vincke gaat vanaf de Koewei richting Scherpenzeel. Onderweg geniet de piloot van het uitzicht. "Kijk rond je heen, we hebben bijzonder mooie zichtbaarheden." Vincke is piloot sinds 2002 en heeft dus jarenlange ervaring. "Het gaat nooit vervelen. De vrijheid en het zicht op de natuur is super."
Nederland heeft wel één voordeel op België. "De velden in Nederland zijn groter dan die bij ons. In België zijn er kleinere weilanden. Dat maakt het moeilijker om te landen. Nederland is wat dat betreft echt een supermooie locatie om te varen."

Boomtoppen

Boven Scherpenzeel zet Vincke de landing van zijn ballon in. De mand gaat strak over de boomtoppen en komt in een weiland vlak voor het Valleikanaal - dus nog net in Gelderland - neer. De ballon heeft een kleine veertig minuten in de lucht gehangen. "Het was een mooie vlucht", concludeert de Belg met gepaste trots.
De ballon wordt ingepakt, opgehaald en weer terug naar Barneveld gebracht. Voor wie Vincke zelf in actie wil zien: het Ballonfiësta duurt nog tot zaterdag.
2023-08-17_13.12.43_WEB 30 - Ballon fiesta