Arnhem en omstreken

Buurt doodsbang voor bewoner van huis vol junks

Kapper Michele Mungiovi.
Kapper Michele Mungiovi. © RTV Connect
ARNHEM - Bewoners en ondernemers van de Arnhemse Looierstraat zijn doodsbang sinds een nieuwe bewoner en zijn bezoekers de buurt terroriseren. Harde muziek, bedreigingen, seksuele intimidatie en afval op straat zijn er aan de orde van de dag. Ook zou er van het balkon af worden geplast. Burgemeester Ahmed Marcouch sloot de woning voor tien dagen. Of het daarna beter wordt? Er wordt gevreesd van niet.
Het begon begin april toen de nieuwe bewoner in de woning aan de Looierstraat kwam, weet buurman Martijn. "Eerst was er de overlast van muziek. We dachten: waarom zou je om 7.30 uur Nederlandstalige muziek op 'standje discotheek' zetten? Toen vonden we het vooral nog een beetje een aparte vent", vertelt hij over zijn nieuwe buurman. "Maar stapje voor stapje werd dat heftiger."

'Compleet onder invloed'

Er liepen steeds meer mensen in en uit. "Van sommigen kon je 100 procent zeker stellen dat ze compleet onder invloed waren." De laatste tijd raakte Martijn er steeds meer van overtuigd dat het daar een keer mis zou gaan.
Bekijk hier onder meer beelden van de overlast, via RTV Connect:
"Rond 2.00 uur 's nachts stonden er mensen schreeuwend voor de deur en ik heb de huisraad naar buiten zien vliegen." Een aantal weken geleden belde Martijn zelf met trillende benen 112 toen er iemand voor de deur stond te schreeuwen. "Die zei 'ik maak je dood en weet wie je bent'. Ik dacht echt: daar loopt zo iemand naar buiten met een mes of er wordt iemand doodgeslagen."

Seksueel geïntimideerd

Toen de politie kwam, lieten agenten 'de junk die daarvoor verantwoordelijk was' de huisraad en kapotte afvalzakken die op straat lagen, zelf opruimen. "Maar toen de politie weg was, stonden ze binnen een paar minuten weer op het balkon te schreeuwen." Ook zag Martijn voorbij lopende vrouwen seksueel geïntimideerd worden.
Ik wil niet de hele tijd de deur op de knip hoeven doen, omdat er anders zo'n halve zool naar binnen komt lopen.
kapper Michele Mungiovi
Michele Mungiovi heeft een kapperszaak aan de Looierstraat. Met de komst van deze nieuwe straatbewoner, moet hij in de ochtend voor hij zijn zaak binnenstapt eerst opruimen. "Overal liggen blikken bier, ligt kapot glas of andere rommel. Ik ben al moe voor ik mijn werkdag begin."
Tijdens zijn werkdag ziet Michele vervolgens onder meer schreeuwende mensen en vechtpartijen. "Ik wil niet de hele tijd de deur op de knip hoeven doen omdat er anders zo'n halve zool naar binnen komt lopen."

'Had zomaar kunnen steken'

Enkele maanden geleden kwam er een man binnen die vroeg om een pincet, vertelt Michele. "Die liep toen naar mijn kapperskar en pakte een schaar. Daarmee wilde hij zichzelf verminken. Hij had mij ook zomaar kunnen steken. Gelukkig was het een schaar voor de gelijke lengtelijn. Die doet niet veel. Maar voor hetzelfde geld had hij de goede schaar gepakt."
Ook zag de kapper een van de bezoekers uit de overlastwoning op het balkon zijn geslachtsdeel tevoorschijn halen. "Die begon gewoon van zich af te plassen. Iemand die daaronder langsloopt, kan maar zo een sproeier op zijn hoofd krijgen."

'Brandende sokken van balkon'

Een medewerker van de sushitent onder de woning zag bierflessen en brandende sokken van het balkon gegooid worden. "Toen hebben we meteen de politie gebeld."
Toen de overlast gevende buurman een keer gratis eten uit de sushitent wilde halen, vertelde de medewerker hem dat hij eerst moet betalen. "Toen dreigde hij dat hij ervoor zou zorgen dat onze zaak binnen een maand is gesloten. Ook maakte hij een snijdbeweging tegen zijn nek aan." Uit angst heeft zij camera's bij de deur gezet.

'Dan begint het weer'

Wat er na de tiendaagse sluiting van deze woning gaat gebeuren? "Dan gaat hij weer gewoon beginnen: veel junkies, lawaai maken en hard schreeuwen. Ik denk niet dat hij het netjes houdt."