Gelderse Vallei

Geen bier en feesten? Serieuze student krijgt eigen introductiedag

De Campus Day is voor mensen die niet bij een studentenvereniging willen.
De Campus Day is voor mensen die niet bij een studentenvereniging willen. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Het studentenleven wordt vaak geassocieerd met feesten tot diep in de nacht. De introductiedagen zijn voor veel nieuwe studenten dan ook de introductie tot het kroegleven van hun nieuwe woonplaats. Maar speciaal voor de student die daar geen zin in heeft, is er in Wageningen dit jaar een soort 'introductie-light': de Campus Day.
Waar voor andere studenten afgelopen vrijdag de AID (Algemene Introductie Dagen) al begonnen zijn, maken sommige eerstejaars van de WUR pas voor het eerst kennis met de universiteit en de stad tijdens de Campus Day.
"Wij hebben het dit jaar als nieuw programmaonderdeel opgenomen", zegt Rosa Knol, voorzitter van de Algemene Introductie Dagen. "We hebben workshops naar de campus getrokken, zodat we ook een plekje hebben voor de studenten die wat minder van het feesten zijn en echt de campus willen leren kennen. We hadden altijd al wel workshops, maar die waren altijd op de studentenverenigingen."
Bekijk hier hoe het gaat op zo'n introductie 'light':
Lightversie van introductiedagen
Eén van de workshops is verspillingsvrij koken. "Appels blijven in de koelkast drie weken langer vers, stop ze dus in de koelkast", wordt de aanwezige studenten als eerste tip meegegeven.

Verspillingsvrij koken populair

Eerstejaars studente Elvira Bruinsma is blij met Campus Day. "Ja, best wel, ook als ik kijk wat hier verder is. Ik kom zelf uit Friesland. Ik zag hier al kaatsen met tennisballen. Dat kun je eigenlijk niet goed zien bij de verenigingspresentaties. Dus is het wel leuk dat je zulke dingen kunt uitproberen. En dit soort informatieve workshops zijn dan een mooi alternatief als je niet speciaal bij een studentenvereniging wil, maar wel iets wil doen waar je wat aan hebt."
Eerstejaars student Oscar uit Ierland valt haar bij. Hij heeft er geen spijt van dat hij naar de workshop is gekomen. "Ik woon nu in een nieuw huis en ik wil zo min mogelijk eten verspillen. Dat kost me natuurlijk heel veel geld en als student heb ik dat natuurlijk niet."

Ook serieuzere student verdient zijn plek in Wageningen

"Wij willen dat iedereen zijn plekje vindt in Wageningen deze week", zegt Rosa Knol. "Wij kregen vaak terug van mensen die direct weten dat ze niet bij een vereniging willen. Dan ze denken, wat doe ik dan? Je hebt ook de serieuzere studenten, die willen we ook een plekje geven door dit soort workshops aan te bieden."