Stedendriehoek

Auto zakt in sinkhole na leidingbreuk

De auto is inmiddels uit het gat gehaald.
De auto is inmiddels uit het gat gehaald. © Persbureau Heitink
APELDOORN - In Apeldoorn is woensdagochtend een auto in een sinkhole gezakt. Dat gebeurde na een spontane breuk in de waterleiding. Door de weggezakte auto ontstond ook een gaslek.
Inmiddels is de auto uit het gat gehaald. Hoe groot de schade is, is niet duidelijk. Teams van waterleidingbedrijf Vitens en netbeheerder Liander zijn ter plaatse.
De auto zakte letterlijk weg in een parkeerhaven aan de Petrus Paulus Rubensstraat. Dat gat ontstond nadat een waterleiding gebroken is. Het gaslek dat dan weer daardoor ontstond is inmiddels zo goed als verholpen, zo meldt een woordvoerder van Liander. "Het was een klein gaslek", vervolgt hij. "Er hoefden geen huizen ontruimd te worden en we waren er snel bij. Wel werd de omgeving deels afgezet."

Storing

Een woordvoerder van Vitens laat weten dat de werkzaamheden nog wel even gaan duren. "Het gaslek had voorrang", zegt hij. "Dus eerst moest Liander dat repareren. Dan kan ons team aan de slag. We verwachten in de tweede helft van de middag het lek gerepareerd te hebben."
Volgens de woordvoerder ervaren ongeveer honderd huishoudens hinder van de lekkage. Zij hebben geen water of minder waterdruk.
Sinkhole slokt auto op

Oorzaak onduidelijk

Het is niet duidelijk wat de oorzaak van de spontane breuk is. "Dat kan allerlei redenen hebben", legt de woordvoerder uit. "Het kan zijn dat door de vele regen van de afgelopen tijd er iets gebeurd is in de grond. Dan kan er ineens veel druk van boven of onder op een waterleiding komen. Zeker als het een verouderde leiding is, kan dat voor een breuk zorgen. Maar het kan ook een hele andere reden hebben. Dat weten we nog niet.
Het is niet de eerste keer dat er een schade is door een leidingbreuk in Apeldoorn.