Rivierengebied
Dierenasiels kunnen kittens niet meer kwijt: 'Veel meer dan andere jaren'

TIEL - Dierenasiels in onze provincie hebben het druk. Ieder dierenasiel meldt dat ze tientallen gedumpte huisdieren hebben. Sommige asielen, zoals Wijchen en Tiel, zitten zó vol dat er een tijdelijke opnamestop geldt.
Het zijn dit jaar vooral veel katten die in de vakantieperiode in de steek worden gelaten, zo merken de dierenasiels in onze provincie. Ook knaagdieren zoals cavia's en konijnen worden opgevangen. Zelfs in de steek gelaten honden komen binnen, maar die zijn makkelijker herplaatsbaar.
Grote drukte
De dierenopvang in Ede heeft het zo druk, dat de telefoon niet wordt opgenomen. Een vrijwilligerstekort helpt ook niet. Een bandje geeft aan dat je kan bellen met het asiel in Amersfoort.
In Apeldoorn heeft een medewerker van het dierenasiel wel tijd voor een reactie: "We hebben extra aanloop van katten, zeker enkele tientallen. En ook tien honden. Gelukkig vinden we daar altijd wel weer een baasje voor. Het is dus zeker druk ja." Ook Doetinchem heeft meer dieren in het asiel. Hoeveel precies dat er zijn, weten ze niet. Zo laat een woordvoerder weten.
Vooral kittens
Het dierenasiel in Wijchen is duidelijk. Een boodschap op hun website geeft aan dat ze vol zitten in deze vakantietijd. "Ik heb geen tijd nu, er staan een heleboel mensen buiten die hun honden op komen halen, dus ik kan even geen interview afgeven hoor", zegt een gehaaste medewerkster.
De dierenambulance in Culemborg weet iets meer: "Het zijn vooral jonge kittens die we binnenkrijgen". Dat is ook Marja van Gessel van de dierenambulance in Tiel opgevallen: "Opmerkelijk veel kittens, dat is echt anders dan andere jaren. We hebben er echt al tientallen naar het asiel hier gebracht."
Sterilisatie is duur
"Ik schat dat we er nu tussen de vijftig en zeventig hebben binnengekregen", weet Annemarie van het dierenasiel in Tiel. "En allemaal sociale kittens, dus geen wilde. Je kan ze gewoon aaien. Ze zijn dus mensen gewend. Wij denken dat veel mensen de 200 euro voor een sterilisatie van hun kat niet meer kunnen betalen. En als er dan een nestje komt. Tsja, dan zetten sommigen ze ergens langs de weg. Ook merken we dat mensen hun poes zwanger laten worden in de hoop de kittens op internet te verkopen. Maar daar is zoveel aanbod dat je ze daar echt niet kwijt raakt. En dan zit je er weer mee."
Annemarie heeft een tip: "De enige manier om dit dierenleed te voorkomen is om je kat direct te laten steriliseren, anders zit je er straks mee."
Dierenasiels zitten vol met katten, honden en konijnen