Stedendriehoek

Flexflitser nog jaren langs A1

Flexibele flitspaal langs de A1
Flexibele flitspaal langs de A1 © Omroep Gelderland
WILP - Een verplaatsbare flitspaal die langs de snelweg A1 staat, blijft er volgens Rijkswaterstaat nog jaren. "Er is vastgesteld dat er te hard wordt gereden. In ieder geval tot april 2025 blijven er controles, want dan is de verbreding van de snelweg klaar", laat omgevingsmanager Tonny Arissen van Rijkswaterstaat weten.
Vanwege de wegwerkzaamheden zal het Openbaar Ministerie de flitspaal op verschillende plekken langs de snelweg inzetten. Nu staat de flexflitspaal ter hoogte van Voorst/Twello richting Deventer. "Er wordt daar op twee manieren gecontroleerd. De politie doet dat, daarnaast zet het OM de flitspaal in", aldus Arissen.

90 kilometer per uur

Volgens Arissen is hard rijden tijdens wegwerkzaamheden extra gevaarlijk. Er is dan namelijk minder ruimte voor het verkeer. "De lagere snelheid, 90 kilometer per uur, geldt dag en nacht. Je houden aan de snelheid levert een veilige werkplek op voor de wegwerkers. Ook voor de automobilisten is het veiliger om langzamer te rijden, omdat er tijdelijk minder ruimte is op het wegdek."
Wegwerkers gaan begin september verder met de verbreding van de A1 en automobilisten rijden tegelijkertijd dus door op een andere weghelft. Er wordt continu gewisseld van weghelft om zo de weg in zijn geheel te verbreden naar vier stroken. Vanwege de tijdelijke versmalling mag er daarom maximaal 90 kilometer per uur gereden worden. Via gele borden worden automobilisten er ook op geattendeerd aan de kant te gaan voor hulpdiensten.

'Facelift van A1'

Naast de verbreding van drie rijstroken naar vier rijstroken zullen ook de parkeerplekken langs de snelweg worden aangepast. "De A1 krijgt een complete facelift", legt de omgevingsmanager uit. "Er wordt een sloot verplaatst om zo ruimte te maken bij verzorgingsplaats Vundelaar. Daar krijgt een elektrisch oplaadstation ook een nieuwe plek. Vanwege wildplassers en rotzooimakers komt er ook een wal met stenen om zo de overlast die de buurt ervaart tegen te gaan."