Liemers

'Dan maar over op de wijn', bacterie in drinkwater deert inwoners niet

De inwoners van Didam vinden het prima om kraanwater even te koken.
De inwoners van Didam vinden het prima om kraanwater even te koken. © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - Inwoners van Didam maken zich niet zo druk om de bacterie die is gevonden in het drinkwater van één van de opslagbassins van Vitens. Ook niet nu het kookadvies is verlengd. "Als je op vakantie gaat, koop je het ook gewoon", zegt een vrouw die boodschappen doet bij de supermarkt.
Supermarkten in Didam en Zevenaar - waar de bacterie ook is aangetroffen - merken logischerwijs dat de vraag naar water uit flessen groter is. Bij de Jumbo in Zevenaar was maandag alles uitverkocht. Ook de Coop in Didam merkt dat er meer wordt verkocht dan normaal. Bij de Albert Heijn in die plaats was het water zonder koolzuur maandagmiddag uitverkocht.

'Niet zo gauw in paniek raken'

Dat mensen voor een onbepaalde tijd hun drinkwater moeten koken óf water uit de winkel moeten drinken, lijkt ze weinig te deren. "We zijn het niet gewend, maar als je op vakantie gaat, koop je het ook gewoon? Als het hier dan een keer gebeurt, kun je het ook gewoon kopen en niet zo gauw in paniek raken", zegt een vrouw die boodschappen gaat doen.
Een andere vrouw is ook niet van plan om water te kopen. "Nee, ik ga geen water halen. Ik heb het gewoon gekookt en in de koelkast gezet. En als het op is, ga ik maar gewoon over op de wijn, hè? Ik heb er geen angst voor, maar ze zeggen dat het beter is om niet zo te drinken, dus ik doe dat maar niet."
Flessenwater wordt momenteel veel gekocht

Kookadvies voor onbepaalde tijd verlengd

Vitens laat weten geen water uit te gaan delen. "Zo is dat in de wet geregeld in Nederland. We betreuren het dat de burger en bedrijven tijdelijk op gekookt of ander water moeten terugvallen. We hopen dat het ongemak zo snel mogelijk voorbij is."
In de tussentijd wordt het opslagbassin in Didam leeggehaald en gezuiverd, zegt een woordvoerder van Vitens. Vanuit dat bassin gaat drinkwater normaal gesproken naar huishoudens en bedrijven. "Er kan 2000 kuub water in, maar we vullen hem tot 1700 kuub. Dat is vergelijkbaar met de inhoud van een olympisch zwembad."
Tot nu toe is duidelijk dat er in de leidingen naar de huishoudens en bedrijven geen bacterie is aangetroffen. "We blijven dat testen. Als we absoluut zeker zijn dat de drinkwaterleiding niet verontreinigd is, kunnen wij het kookadvies opheffen."

Het kookadvies van het drinkwater van drie minuten geldt voor 8000 klanten. Het gaat om woningen en bedrijven in de postcodegebieden 6902, 6905, 6909, 6911, 6913, 6914, 6915, 6916 en 6917 (en een paar aansluitingen daarbuiten). Mensen kunnen nog wel gewoon douchen, handen wassen en de wc doorspoelen. Enterococcen kunnen effect hebben op maag en darmen van mensen met een verminderde weerstand.