Rivierengebied

Opnieuw gaslucht in centrum Tiel: 'Bel 112 als de stank erger wordt'

De brandweer moest weer naar het centrum van Tiel, om uit te zoeken waar een vreemde lucht vandaan kwam.
De brandweer moest weer naar het centrum van Tiel, om uit te zoeken waar een vreemde lucht vandaan kwam. © Persbureau Heitink
TIEL - Het probleem leek opgelost, maar zondag hing er opnieuw een gaslucht in het centrum van Tiel. Dit was zaterdag ook al het geval in het Zoutkeetstraatje, waarbij het om de stof tetrahydrothiofeen (THT) ging, zo meldde de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Zondagmiddag was er opnieuw sprake van 'een vreemde lucht', dit keer aan de Tolhuiswal.
Zondag om 16.45 werd de brandweer opgeroepen voor de hinderlijke lucht. Volgens een videocorrespondent ter plaatse leek het te gaan om hetzelfde probleem als zaterdag. De brandweer kwam met meerdere voertuigen aanwezig.
Met verschillende stralen hield de brandweer aan de achterzijde van het Flipje & Streekmuseum het struikgewas geneveld, omdat de stank daar het meest is. Ook in het museum was de lucht te ruiken.

Spoelen

Hoe het kan dat er nu weer een gaslucht hangt in het centrum is niet duidelijk. Veiligheidsregio Gelderland-Zuid deed onderzoek en liet weten dat het riool is gespoeld. De geur nam daardoor af, maar het is nog steeds niet duidelijk wat de geur veroorzaakt.
Zaterdag wist het RIVM te achterhalen om welke stof het ging. Daaruit kwam THT als boosdoener. Ook bij de gaslucht van zondag is deze stof de veroorzaker.