Liemers

Nieuwe dorpshuis Braamt zegen voor het dorp

Het nieuwe dorpshuis van Braamt, officieel MFA De Braempt geheten.
Het nieuwe dorpshuis van Braamt, officieel MFA De Braempt geheten. © Omroep Gelderland
BRAAMT - Ze hebben er even op moeten wachten, maar het was het meer dan waard. Braamt heeft sinds 2022 een splinternieuw dorpshuis.
Eigenlijk doet die naam het gebouw veel te kort. Het heet dan ook MFA De Braempt en is een multifunctionele accommodatie, waar verenigingen samenkomen, waar het servicepunt zit en waar gesport kan worden. Het is voor en van de gemeenschap, om de leefbaarheid te behouden. Ook als je van buiten Braamt komt, ben je hier trouwens van harte welkom. Het MFA staat aan de rand van het splinternieuwe dorpsplein. Daar wordt nu ook nog gebouwd aan een klein kapelletje.

Genoeg te doen

In en om Braamt is genoeg te doen. In en op het Braamtse gat - zo wordt de grote waterplas hier in de volksmond genoemd - kun je zwemmen, waterskiën en nog veel meer. Stroombroek, zo heet het officieel, is sinds kort ook gastheer van een nieuw festival Lago Lago. Het beroemde Pieterpad komt ook door Braamt en loopt onder meer langs Koenders Mol, ofwel de Braamtse molen.
De Home of Football is een voetbalmuseum dat Fred Baars ooit begon in de schuur achter zijn huis. Het bevat veel unieke voorwerpen die Fred op zijn voetbalreizen en daaromheen verzamelde. Het werd ooit geopend door Louis van Gaal en diens vrouw Truus.

Bijzonder overnachten

De beroemdste attractie van Braamt is waarschijnlijk wel het Land van Jan Klaassen, een paradijs voor jonge kinderen met een binnen- en buitenspeeltuin en, zoals de naam al doet vermoeden, interactieve poppenspelvoorstellingen. Sinds 2017 is hier ook het Charles Dickens museum gehuisvest. Je kunt er trouwens ook overnachten in een helikopter, brandweerwagen, trein of boot.
Braamt kent een rijk verenigingsleven met heel veel verenigingen. Het Sint Jorisgilde is de oudste van al die verenigingen. Het bestaat al sinds 1719. Vroeger moest zo'n gilde de inwoners beschermen tegen kwaad van buiten. Dat is natuurlijk al lang niet meer. Maar nog steeds kunnen alleen mannen lid worden van dit Gilde...

Zomer in Gelderland is weer op pad met de inmiddels beroemde vrachtwagen. Deze (vrij)dag doen we Braamt aan. Wilt u ook langskomen? Kijk voor meer informatie op gld.nl/zomeringelderland.

Zomer in Gelderland is vandaag in Braamt