Noord-Veluwe

Buurtschap Zuuk mist de school nog elke dag

De Zuukerschool
De Zuukerschool
EPE - Als je over de A50 naar het noorden rijdt kom je de naam tegen op een viaduct: Zuuk. Het is een kleine landelijke buurtschap die door diezelfde snelweg in tweeën is gedeeld.
Zuuk mag dan klein zijn, maar heeft nog veel. In museum Hagedoorns Plaatse beleef je het boerenleven van vroeger, vanaf 1900 ongeveer. Aan het Koepad staat een prachtig kapelletje, elke Zuukenaar kent het en veel inwoners van de buurtschap hebben er persoonlijke herinneringen. Het diende bijvoorbeeld eerder als zondagschool. Het kapelletje hoort nu bij de Goede Herderkerk in Epe. Vroeger had Epe een heleboel watermolens. Aan de Klaarbeek vind je er vandaag de dag nog twee: de Zuukermolen en de Kopermolen.

School moest na 135 jaar sluiten

Er is veel te doen geweest over de school van Zuuk. In 2019 kwam er na 135 jaar een einde aan de basisschool. Het was een schop tegen het zere been van veel Zuukenaren. Het gebouw bleef wel bestaan en dient nu wel weer als school, maar dan een hele speciale school; de Vivanto school of life.
Er wordt op een speciale manier onderwijs gegeven. Het is een particuliere school voor primair onderwijs. Leerlingen leren van 'het leven in hun eigen tempo zonder vergelijking met anderen, zonder prestatiedruk', zo schrijft de school.
Ze willen er in Zuuk liever niet aan herinnerd worden en dat kun je je ook wel voorstellen. Maar als je online zoekt op de naam, ontkom je er niet aan. Jarenlang was de buurtschap van Epe in de ban van De wreker van Zuuk. Brandstichtingen, vernielingen en andere misdrijven werden gepleegd en niemand wist door wie. Of beter gezegd, officieel is er nooit een dader gepakt. En ineens hield alles op. Of de waarheid rond dit mysterie ooit naar boven komt? Wie het weet mag het zeggen.

Dichter van de Noord Veluwe

Zuuk heeft ook een hele jonge, talentvolle dichter. Thomas Pannekoek werd in februari als jongeman van 20 jaar uitgeroepen tot Dichter van de Noord Veluwe. Hij begon enkele jaren geleden tijdens de coronalockdown uit verveling. Zijn eerste bundel: Alles is k*t behalve ik (oké jij ook niet)gaat dan ook over hoe hij zich als jongere voelde in de tijd van corona. Inmiddels werkt hij al aan zijn derde gedichtenbundel. Voorlopig is het wel een pure hobby, gewoon leuk naast zijn studie.

Zomer in Gelderland is weer op pad met de inmiddels beroemde vrachtwagen. Deze donderdag doen we Zuuk aan. Wilt u ook langskomen? Kijk voor meer informatie op gld.nl/zomeringelderland.

Zomer in Gelderland is vandaag in Zuuk