Rijk van Nijmegen

Skiën, Romeinse tempels en kastelen: allemaal in Wijchen

Kasteel Wijchen
Kasteel Wijchen © Omroep Gelderland
WIJCHEN - Gemeenteraadswerk mag dan voor velen heel saai lijken, als je in Wijchen in de raad zit is je vergaderplek in elk geval uniek. Kasteel Wijchen dient namelijk als raadszaal voor de gemeenteraadsvergaderingen. Ook als museum trouwens.
Het kasteel gaat al wat eeuwen mee. De eerste vermelding dateert uit 1392. Tot aan de 17e eeuw was het voornamelijk een verdedigingswerk met een ander uiterlijk dan het huidige kasteel. De gemeente Wijchen kocht het kasteel in 1932. Het ligt prachtig tegen het centrum aan.

Eeuwenoude molen maalt nog steeds

Maar Wijchen heeft meer blikvangers. Wat te denken van de Wijchense Molen. De huidige molen werd in 1799 gebouwd door Michiel Schoonwater in opdracht van Wijchense kasteelheer Joan Carel d’Osy. De zandheuvel ten noordoosten van het kasteel dient als bouwgrond voor de stenen korenmolen.
De zogeheten Molenberg lag destijds geheel buiten het dorp in een gebied dat gekenmerkt werd door heidegronden. De naam van de molenbouwer staat in het bovenwiel van de molen gegraveerd. De volledige inscriptie luidt: ‘ME FECIT M MIGIL SCHOONWAATER DOOR ORDER VAN YOAN CAREL OSY 28 D 9 M 1799.’ Op de plek waar de molen staat zijn bij opgravingen voorwerpen gevonden die bewijzen dat er in de steentijd al bewoning was in dit gebied. En dat er later rijke Romeinen hebben gewoond. Wijchen gaat dus al eeuwen terug. Molenaar Jeroen maalt er trouwens nog steeds meel.

Sport

Wijchen is ook een hele sportieve gemeente. Eerder kon je hier zaalvoetbal en basketbal op het hoogste niveau bekijken. Badmintonclub Smashing zit ook al jaren in de eredivisie. Sportcentrum Arcus is thuishaven van onder meer volleybalclub Trivos, een grote club in de regio. In Arcus werden ook al interlands gehouden.
Oud international Roy Makaay komt uit Wijchen. Hij speelde onder meer bij Vitesse, Feyenoord, Deportivo La Coruna en Bayern München. Bij die laatste club kreeg hij de bijnaam 'Das Phantom'. Hij was onzichtbaar maar enorm doeltreffend. In Wijchen is dus genoeg te doen. Als je je sportief nog wilt uitleven kun je ook gaan skiën, zelfs in de zomer. Er is een kunststofbaan: de Wijchense berg.

Zomer in Gelderland is weer op pad met de inmiddels beroemde vrachtwagen. Deze dinsdag doen we Wijchen aan. Wilt u ook langskomen? Kijk voor meer informatie op gld.nl/zomeringelderland.

Actief zijn in of op het water kan in Wijchen ook bij recreatieplas Berendonck.
Een kijkje in Wijchen