Liemers

Zit er poep in mijn water? En nog vijf vragen over kraanwater in Didam

In Didam moet drinkwater de komende dagen gekookt worden
In Didam moet drinkwater de komende dagen gekookt worden © Pixabay
DIDAM - In Didam moet het drinkwater zeker tot maandagmiddag drie minuten worden gekookt voor het kan worden gedronken. 7000 huishoudens hebben daar mee te maken, omdat er in een opslagreservoir van Vitens enterokokken zijn aangetroffen. Hoe gevaarlijk is die bacterie voor mensen? We vroegen het aan levensmiddelenmicrobioloog Rijkelt Beumer van Wageningen Universiteit & Research en Jeroen Bruning van waterbedrijf Vitens.

Wat zijn enterokokken?

Enterokokken zijn melkzuurbacteriën die voorkomen in de darmen van mens en dier en daar de spijsvertering ondersteunen. Als er veel van deze ziekteverwekkers in de darmen zitten, kunnen mensen ziek worden van enterokokken. Typische enterokokkenziekten zijn urineweginfecties, ontsteking van het hart (endocarditis), wondinfecties of buikabcessen. Het kan tot maag- en darmklachten leiden en een verminderde weerstand.

Hoe komen deze enterokokken over het algemeen in het drinkwater?

"Dat kan door een leidingbreuk komen of door besmetting van het water dat opgepompt wordt uit het waterwingebied. Die besmetting kan weer vele oorzaken hebben. Een kapotte riolering, besmetting van water dat gezuiverd wordt om drinkwater te maken", legt Beumer uit.

Zit er poep in het drinkwater?

"Enterokokken zijn bacteriën die voorkomen in de ontlasting", weet Beumer. Maar volgens Bruning is er verwarring, omdat alleen de E-coli bacterie in de volksmond de poepbacterie wordt genoemd. Maar is dus wel degelijk sprake van poep in het drinkwater.

Wat zijn de gevolgen?

"Meestal gaat het dan om diarree, soms met complicaties. Maar ik denk dat dit eerder voorkomt bij het eten van besmet voedsel", stelt Bruning. "Buikpijn en diarree, daar is kans op als de hoeveelheid opgenomen bacteriecellen voldoende is. En natuurlijk speelt de toestand van de persoon die het krijgt ook een rol", weet Beumer. "Als die persoon kwetsbaar is, zijn de gevolgen voor de gezondheid groter."

Komt het vaak voor?

"Ja, het komt regelmatig voor", stelt Bruning. "Daarom testen we bij werkzaamheden aan drinkwaterleidingen altijd van tevoren en nadien op verontreiniging."

Hoelang duurt het kookadvies in Didam nog?

"Er wordt onderzocht of het in Didam in het drinkwater is gekomen. We hopen maandag uitgesloten te hebben dat het ook in het drinkwater zat", vertelt Bruning. De komende dagen voert Vitens op de locatie Didam en daar in de buurt metingen uit om de bron en de aard van de verontreiniging vast te kunnen stellen. Daarna worden de noodzakelijke maatregelen genomen. "Pas als deze kweektests ook een beeld geven dat er geen verontreiniging meer is, trekt Vitens het kookadvies in.