Liemers

'Kook drinkwater eerst', is het advies na besmetting in Didam

Water rechtstreeks uit de kraan drinken is de komende dagen in een groot deel van Didam niet zo verstandig.
Water rechtstreeks uit de kraan drinken is de komende dagen in een groot deel van Didam niet zo verstandig. © ANP
DIDAM - Even een glas water uit de kraan tappen? In Didam is dat de komende dagen niet meer vanzelfsprekend. Door een bacterie is het drinkwater van zo'n 7000 huishoudens besmet. Vitens adviseert inwoners om kraanwater eerst drie minuten te koken voor consumptie.
Het kookadvies is afgegeven nadat in een opslagreservoir de bacterie enterokokken is aangetroffen. Het gaat alleen om drinkwater, mensen kunnen nog wel gewoon douchen, handen wassen of de wc doorspoelen, meldt drinkwaterbedrijf Vitens.
Het gaat om woningen met de postcode 6941, 6942 en enkele huishoudens uit andere postcodes. Het kookadvies is uit voorzorg gegeven en tot minstens maandagmiddag van kracht.

Last van maag en darmen

Vitens neemt de komende tijd monsters af en spoelt het leidingnetwerk door. Ook wordt de oorzaak onderzocht. Volgens het drinkwaterbedrijf gaat het om 'een lage concentratie van de bacteriën' die is aangetroffen. Enterokokken kunnen effect hebben op maag en darmen van mensen met een verminderde weerstand.
Vorige week was de bacterie ook in reservoirs in Doorn (Utrecht) aangetroffen, waardoor daar ook een kleine week het kookadvies gold. Dat de bacterie nu weer ergens is opgedoken, is volgens de woordvoerder puur toeval. De oorzaak in Doorn is nog niet bekend.