Noord-Veluwe

Veel onrust en weinig helder over asielzoekers Oldebroek

In Oldebroek klinkt protest tegen de mogelijke komst van asielzoekers.
In Oldebroek klinkt protest tegen de mogelijke komst van asielzoekers. © Omroep Gelderland
OLDEBROEK - Veel onrust, maar weinig duidelijkheid: de brief van het COA over de eventuele opvang van asielzoekers in Oldebroek houdt de gemoederen flink bezig. Omwonenden zijn een petitie gestart die inmiddels ongeveer 3000 keer is ondertekend. Maar wat is er aan de hand?

Het begon met een brief

"Als gemeente kregen wij op 15 juni een brief van het COA", vertelt burgemeester Tanja Haseloop. "De eigenaar van het perceel aan de Bovendwarsweg 83 heeft zijn grond aangeboden aan het COA, zodat er een asielzoekerscentrum op kan komen. Wij hebben toen besloten direct de omwonenden te informeren over die brief, en ook een extra raadsvergadering te houden op 29 juni."

Wat staat er in de brief?

Concreet schrijft het COA over de Bovendwarsweg 83: "Het COA is voornemens om deze locatie gereed te maken voor opvang van asielzoekers op deze locatie. Wij verzoeken u hieraan medewerking te verlenen. Het COA wil in afstemming met de gemeente Oldebroek direct de voorwaarden voor deze locatie uitwerken. Graag verleent het COA haar medewerking om de wensen en behoeften vanuit de gemeente mee te nemen in de te ontwikkelen plannen."

In de berichtgeving gaat het over 300 asielzoekers. Waar komt dat aantal vandaan?

Caroline van der Plas (BBB) stelde in de Kamer vragen over de aanvraag van het COA. Staatssecretaris Eric van der Burg antwoordde dat het zou gaan om 300 asielzoekers. "Maar dat aantal heeft het COA helemaal niet genoemd", nuanceert Haseloop. "300 is het aantal dat minimaal vereist is om een zelfstandig azc op te richten. Maar het COA heeft ook niet-zelfstandige azc's. Daar is bijvoorbeeld niet de hele dag een arts van het COA aanwezig, en wordt er dus meer gevraagd van lokale artsen. Maar wat het COA met deze locatie wil, is nog helemaal onduidelijk."

Toch is er al veel onrust. Waar zijn de omwonenden bang voor?

"We hebben hier eerder een azc op die locatie gehad", vertelt Jannetta Dorsman namens de omwonenden. "Dat zorgde in die tijd voor veel incidenten, in en rond het azc, met zelfs een dode in het azc zelf. Het leverde de omwonenden toen een onveilig gevoel op. Mensen durfden toen niet langs deze weg te fietsen. Bovendien gaan we er vanuit dat hier alleen maar zogenaamde 'veiligelanders' komen, asielzoekers uit landen als Marokko en Algerije. Die zijn kansloos voor een verblijfsvergunning, maar uit alle statistieken blijkt dat zij voor veel onrust en misdrijven verantwoordelijk zijn. En behalve het dorp 't Harde is hier niet veel in de buurt, dus zijn onze huizen het aantrekkelijkst voor ze."
Veel onrust en weinig duidelijkheid in Oldebroek

Vandaar al die borden in de tuinen...

"Ja, we hebben ons als buurt verenigd", zegt Dorsman. "We hebben werkgroepen opgericht, die zich stuk voor stuk richten op de verschillende onderdelen waarop bezwaar gemaakt kan worden. Stikstof is zo'n onderwerp, maar ook het feit dat we hier pal tegen het Artillerie Schietkamp aanzitten. Er wordt daar de hele dag geschoten, daar ga je toch geen vluchtelingen naast opvangen?"

Wat vindt de gemeente van de nabijheid van het Schietkamp?

"Daar hebben wij ook vragen over", bevestigt burgemeester Haseloop. "Daarom hebben we het COA ook gevraagd om eerst eens in gesprek te gaan met Defensie, of die geen bezwaren zien. En we willen ook dat het COA met de provincie om tafel gaat, als het gaat om de stikstofprocedures. Wij hebben geen zin om straks een heel proces met het COA te doorlopen, wat veel onrust creëert, en dan aan het eind te horen te krijgen dat het vanwege een van die onderwerpen toch eigenlijk nooit had gekund. Regel dat eerst maar, dan gaan we dan eens praten over de inhoud, zoals aantallen asielzoekers en soort opvang."

Maar waarom überhaupt praten, als er zoveel onrust is? Kan de gemeente niet gewoon weigeren?

"De gemeente kan altijd weigeren", denkt Dorsman. "Dat is ook wat wij van de gemeente verwachten. Neem stelling, kom op voor de veiligheid van je burgers." Haseloop vindt dat te makkelijk gedacht. "Het COA kan op elk moment een vergunningaanvraag doen. Die moeten wij op dat moment beoordelen op de inhoud, zoals we dat met elke aanvraag doen. En ik ben geen expert, maar het lijkt er wel sterk op dat, met de bestemming die al op het perceel en de panden daar ligt, het COA grote kans van slagen heeft. Dat hebben we met de gemeenteraad besloten, en de raad was het er in meerderheid mee eens om dan in elk geval het gesprek aan te gaan met het COA. Op die manier hopen we dat we de plannen bij kunnen sturen en onze eigen wensen mee kunnen laten nemen in die plannen."

En de veiligheid dan?

"Ik ben erg van de regels", zegt Haseloop. "Houd je je daaraan, dan ben je welkom. Houd je je daar niet aan, dan moet je weg. Bij de opvang van Oekraïners heb ik dat ook zo gedaan. Waar het misging, heb ik mensen weggestuurd. Dat zorgde voor duidelijkheid voor de vluchtelingen en voor de omwonenden. Ik heb al tegen het COA gezegd dat ik dat ook zo zal doen met het azc. Dus zodra er iets gebeurt, zijn de daders weg."

Komt dit AZC er nou wel of niet?

"Dat is nog lang niet duidelijk", vindt Haseloop. "Het COA moet nog van alles uitzoeken, en dan moeten we nog met elkaar in gesprek. Het enige wat we nu weten, is dat het COA een locatie heeft. Maar of er uiteindelijk iets mee gebeurt, weten we echt nog niet. Ik begrijp heel goed de onrust van de omwonenden. Ik snap dat ze willen weten wie er komen, hoeveel mensen er komen. Dat wil ik zelf ook weten, maar ik weet het nog niet. Ik communiceer alles wat ik weet gelijk, maar we weten nog zo weinig." Dorsman een stuk stelliger: "Nee, dat azc komt er niet. Er zijn genoeg redenen om het te weigeren."