Achterhoek

Fysiotherapeut niet vergoed bij fibromyalgie

Mensen met fibromyalgie hebben pijn in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten.
Mensen met fibromyalgie hebben pijn in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. © Pexels
NEEDE - Alle inspanningen van Natalie Kramer uit Neede ten spijt, wordt eerstelijns fysio- en oefentherapie niet vergoed vanuit de basisverzekering voor mensen met fibromyalgie. Dat heeft Zorginstituut Nederland beslist.
Het zorginstituut vindt dat deze zorg niet voldoet aan de 'stand van de wetenschap en praktijk'. Eerstelijnszorg is zorg waarvoor we geen verwijzing nodig hebben. Dit kan behandeling zijn door de huisarts, tandarts, fysiotherapeut, apotheker, maatschappelijk werker of wijkverpleegkundige
Voor patiënte Natalie Kramer uit Neede is het besluit slecht nieuws. Ze zamelde meer dan 56.000 handtekeningen in voor een burgerinitiatief om fibromyalgie erkend te krijgen en behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering.

Vijf studies

Het zorginstituut komt tot een negatief oordeel na vijf wetenschappelijke studies over de effecten van fysio- en oefentherapie bij fibromyalgie. Het heeft bij een standpunt een wettelijke bevoegdheid. Dit betekent dat de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport er verder niet meer over beslist.
Zorginstituut Nederland ziet er in ons land op toe dat iedereen verzekerd is, daarmee het recht heeft op zorg en die ook krijgt.

Patiënten met fibromyalgie lijden aan pijn in spieren en bindweefsel. Volgens de patiëntenvereniging lijden zo'n 340.000 Nederlanders aan deze aandoening. Vaak gaat deze pijn samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen.