Gelderse Vallei / Arnhem en omstreken

Indië-herdenking in verzorgingshuis Wageningen

Ieder jaar op 15 augustus wordt de capitulatie van Japan, en daarmee het einde van de Tweede Wereldoorlog, herdacht.
Ieder jaar op 15 augustus wordt de capitulatie van Japan, en daarmee het einde van de Tweede Wereldoorlog, herdacht. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Bij het Indisch monument in Den Haag wordt dinsdagavond de capitulatie van Japan en het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog voor het gehele Koninkrijk der Nederlanden herdacht. Ook in Wageningen, bij de bewoners van Indische of Molukse komaf in verzorgingshuis Rumah Kita, leeft 15 augustus 1945 nog volop. En ook daar wordt herdacht.
Bij verzorgingshuis Rumah Kita wonen Indische en Molukse ouderen. Het bijzondere karakter van dit huis blijkt uit alles: het eten, de feestdagen, de toko, de jaarlijkse Pasar Rumah Kita. Maar ook de taal, de gewoontes, de aankleding. En zo ook dus de jaarlijkse 15 augustus-herdenking.

Van Bevrijding naar Onafhankelijkheidsoorlog

Op 15 augustus 1945, meer dan drie maanden na de bevrijding van Nederland, eindigde de Tweede Wereldoorlog officieel in Nederlands-Indië. Daarna begon een onafhankelijkheidsoorlog die leidde tot de republiek Indonesië. In de jaren na 1945 vertrokken veel Indische Nederlanders en Molukse militairen met hun gezinnen naar Nederland.
Ze hadden de oorlog overleefd, maar verloren status, huis en moederland. In Nederland bouwden ze aan een nieuw leven. Daarom worden ook alle slachtoffers die daar toen zijn gevallen nu nog herdacht. Als teken van respect, betrokkenheid en medeleven dragen veel ouderen van 5 mei tot 15 augustus iedere dag de Melati, de Indische jasmijn.
De herdenking werd bijgewoond door nazaten

Bevrijdingsdag

De bewoners van Rumah Kita in Wageningen herdenken deze dinsdag samen met familie en genodigden de capitulatie van Japan en het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog. De herdenking bestaat uit het ontsteken van het vuur, het leggen van bloemen en toespraken van de burgemeester Floor Vermeulen namens de gemeente Wageningen en gastsprekers Ellen Hasenbalg en Anne Maagdenberg namens de tweede en derde generatie.
Tijdens het tweede gedeelte van de ceremonie van de herdenking wordt de taptoe geblazen, gevolgd door één minuut stilte en het zingen van twee coupletten uit het Wilhelmus. Een bewoner van Rumah Kita hijst de vlag en er worden kransen gelegd bij het monument op het terrein van Rumah Kita.