Arnhem en omstreken

Brand in camper: 'Vuurzee in 2 minuten die niet te bedwingen is'

Camper in brand op A12, roetdeeltjes belanden in Velp
Camper in brand op A12, roetdeeltjes belanden in Velp © Persbureau Heitink
ARNHEM - Je bent lekker op vakantie of, minder leuk, je keert terug en opeens is er brand. In je camper. De A50 bij Arnhem ondervond vrijdag in beide richtingen veel hinder van een camper die in brand staat.
Vakantieclub NKC in Soesterberg geeft voorlichting over campers. Een NKC-lid bestudeerde op internet veel filmpjes. “Wat vooral opvalt, is hoe ontzettend snel het vuur om zich heen grijpt", zegt hij op nkc.nl.
"Een camper heeft vaak een opbouw van kunststof en hout, geïsoleerd met tempex. Er is veel bekleding. Zodra een camper echt aan het branden is, kun je hem al bijna opgeven. Als ik naar die filmpjes kijk, zie ik dat een paar vlammen zich in twee minuten ontwikkelen tot een vuurzee die niet meer te bedwingen is.”
Brand in de camper komt niet vaak voor, maar de schade is vaak enorm. De oorzaak is vaak moeilijk te achterhalen.

Apparatuur

SOS International, dat hulpvragen van verzekeraars afhandelt, wijst op de site van NKC op geavanceerde apparatuur in campers. “Er zijn allerlei systemen aan de oorspronkelijke installatie toegevoegd, zoals een airco, zonnepanelen en extra accu’s. Kortsluiting ontstaat vooral in de zekeringenkast of in de omvormer van 230 naar 12 volt, een gevoelig apparaat dat warmte produceert. Op een kwaad moment kan de bedrading smelten. De hete draad komt tegen iets brandbaars aan en er ontstaat brand. En meestal ook nog op een plek waar je niet goed bij kunt.”
Een schade-expert komt in het NKC-webartikel ook aan het woord. Hij zegt: “Er zijn geen wettelijke normen voor de elektrische installatie. Maar als ik bij een keuring van een camper zie dat er een doe-het-zelver bezig is geweest met lasdoppen of kroonsteentjes, dan geef ik altijd een waarschuwing. Laat de installatie van elektra bij voorkeur aan de vakman over.”
Een deskundige wijst op de site van verzekeraar Interpolis op accu's die niet goed zijn aangesloten. "Als iemand de accu oplaadt en ‘m bij het terugplaatsen verkeerd aansluit bijvoorbeeld. Het verwisselen van de plussen en minnen is een klassieke fout, die ook met regelmaat bij personenauto’s wordt gemaakt. Maar omdat in een kampeerwagen vaak meerdere accu’s aan elkaar worden gekoppeld, kan een verkeerde aansluiting veel grotere consequenties hebben dan alleen een storing."

Verlichting

En wat te denken van de verlichting in de camper. De medewerker van Interpolis zegt: "Ik ken gevallen waarbij er keukenrollen of zelfs kledingstukken tegenaan werden gelegd. Met geschroei en gerook tot gevolg. Een camper of caravan wordt daar zó smerig door, dat het vaak einde vakantie betekent. Kijk heel goed waar je je spullen neerzet."

Een recordjaar voor verkopers van campers, dat was 2021. Door de coronacrisis (her)ontdekten mensen het kamperen. De camperverkoop daalde vervolgens, aldus de Bovag. Evenals in de autobranche, kampten camperfabrikanten met leveringsproblemen met onder meer chiptekorten en de oorlog in Oekraïne.