Arnhem en omstreken

Dit is een van de meest gastvrije kerken van Europa

De Rooms Katholieke OLV Ten Hemelopneming kerk in Renkum
De Rooms Katholieke OLV Ten Hemelopneming kerk in Renkum © De Rooms Katholieke OLV Ten Hemelopneming kerk in Renkum
RENKUM - De Onze Lieve Vrouwenkerk in Renkum heeft het Europese predikaat "Gastvrije Kerk" ontvangen. De kerk is de eerste kerk in Nederland die deze vermelding mag dragen. Maar wat doet de kerk anders dan andere kerken?
Ze zijn er best wel een beetje trots op. Het heeft een half jaar en veel formulieren gekost. Maar nu is de vermelding Gastvrije Kerk dan echt rond. "We zijn natuurlijk een kerk die zoveel mogelijk open is", zegt voorzitter Bartels van de Stichting Maria van Renkum. "De deur staat elke dag open van negen uur tot vier uur en in het weekend nog meer. De koffie staat altijd klaar. Maar daarnaast zijn we ook actief in het dorp, in de gemeenschap. Zo houden we contact in deze moeilijke tijden."

Mogelijk meer bezoekers

De verwachting is dat de vermelding in het Europese netwerk meer bekendheid gaat opleveren: "Er zijn 600.000 bezoekers van hun website, dus verwachten we misschien wel meer pelgrims of mensen die komen voor een bezoekje. Daarvoor hebben we een heel programma klaarstaan."
"Denk aan bezichtiging van de kerk, rondleiding door de meditatieve tuin tot aan een lunch toe. In de toekomst willen we zelfs een fietstocht naar de Duitse bedevaartplaats Kevelaer opzetten", aldus Bartels.

Vooral jongeren zijn zoekende

Volgens de voorzitter is het belangrijk om in beweging te blijven als kerk. "Laten zien dat je meedoet. Mensen zijn in deze tijd echt zoekend maar je krijgt ze moeilijk in beweging. Door ons open te stellen en gastvrij te zijn kom je met elkaar in contact."
Vooral jongeren zijn zoekende tegenwoordig, merkt Bartels "Hoewel we niet overal antwoorden op hebben, kunnen we wel helpen met de juiste vragen te formuleren waardoor iedereen een stapje verder komt."