Noord-Veluwe

Nog veel onduidelijkheid over eventuele komst AZC naar Oldebroek

Het perceel in Oldebroek waar mogelijk een AZC komt.
Het perceel in Oldebroek waar mogelijk een AZC komt. © Google Streetview
OLDEBROEK - De plannen voor een eventueel AZC in Oldebroek zijn nog verre van concreet. Dat laat de gemeente weten in een brief aan omwonenden van het terrein waar het COA graag een AZC wil oprichten. Volgens de gemeente moet het COA 'eerst nog huiswerk doen', om een duidelijker plan te kunnen maken over de haalbaarheid van een AZC op die locatie.
In juni van dit jaar ontstond ophef in de gemeente Oldebroek, toen bleek dat het COA van plan is een AZC te openen aan de Bovendwarsweg 83. De eigenaar van dat perceel, waar al eerder een AZC gevestigd was, had zijn grond aangeboden aan het COA. De gemeente bracht omwonenden van dat perceel gelijk op de hoogte van de plan, en op 29 juni vond een extra raadsvergadering plaats, waarin de mogelijkheid besproken werd.
Meer dan een brief van het COA is er echter nog niet, laat een woordvoerder van de gemeente weten. In die brief vraagt het COA aan de gemeente om mee te werken aan het realiseren van een AZC. Het COA biedt ook aan rekening te willen houden met de wensen en eisen van de gemeente. Om hoeveel asielzoekers het moet gaan, staat nergens beschreven, al beweert demissionair Staatssecretaris Van der Burg dat er plaats zou moeten komen voor 300 asielzoekers.

'Beter meedenken, dan een opgelegd plan'

Burgemeester Haseloop liet in haar brief aan omwonenden al duidelijk weten dat ze niet verwacht dat Oldebroek de plannen zomaar tegen kan houden, en daarom graag met het COA in gesprek gaat om te zorgen voor een zo goed mogelijk plan, waarbij de leefbaarheid en veiligheid van omwonenden centraal staat. Volgens de burgemeester is dat verstandiger, omdat anders de mogelijkheid bestaat, dat vanuit het Rijk alsnog opgelegd wordt dat er een AZC moet komen, waarbij de gemeente geen enkele invloed meer heeft op de plannen.
Inmiddels heeft de burgemeester zelf gesproken met mensen van het COA. "Maar eigenlijk werd het daar niet duidelijker van", zegt een woordvoerder. "Wij hadden al eerder tegen het COA gezegd dat ze uit moeten zoeken of de locatie wel haalbaar en wenselijk is. De grond ligt pal tegen Artillerie Schietkamp 't Harde aan, dus is het de vraag of het handig is om daar asielzoekers op te vangen. Daarover moet het COA wat ons betreft in gesprek met Defensie en met het Rijksvastgoedbedrijf. En natuurlijk ligt er ook de vraag rondom stikstof: mogen daar wel woningen gebouwd worden? Dat moet de Provincie beantwoorden."

Nog geen inhoudelijk gesprek

Het COA heeft op al die vragen nog geen antwoord, blijkt ook uit de brief aan omwonenden. En dus vindt er nog altijd geen inhoudelijk gesprek plaats over de plannen. "Ze moeten eerst hun huiswerk doen, dan kunnen we pas echt in gesprek", zegt de woordvoerder. En dus is er ook niet meer te melden in de brief aan de omwonenden.