Gelderse Vallei

Gemeente Wageningen is op zoek naar hospita's

Gemeente Wageningen en WUR lanceren campagne voor hospitaverhuur.
Gemeente Wageningen en WUR lanceren campagne voor hospitaverhuur. © Gemeente Wageningen
WAGENINGEN - Het is vaak niet de favoriete optie voor studenten, maar de gemeente Wageningen wil hospitaverhuur meer stimuleren. Niet alleen omdat er te weinig studentenhuizen zijn, maar ook om eenzaamheid tegen te gaan.
De Wageningse wethouder Wonen, Marije Eleveld, legt uit: “Veel mensen hebben extra ruimte in huis. Het tijdelijk verhuren van een kamer kan studenten en andere kamerzoekers helpen om sneller een kamer te vinden. Daarom starten we een campagne over hospitaverhuur. We werken samen met Hospi Housing die kamerzoekers en hospita’s helpt.”
De campagne wil inwoners de voordelen van tijdelijke kamerverhuur laten weten. "Voor verhuurders is hospitaverhuur interessant, omdat ze extra kunnen bijverdienen. Door de huidige vraag naar woningen, de groeiende eenzaamheid en stijgende kosten, is het opnieuw promoten van hospitaverhuur in Wageningen een logische stap", meldt de gemeente.

Gezamenlijke keuken, badkamer en toilet

In Wageningen mag iedere inwoner één of twee kamers van 12 vierkante meter verhuren zonder vergunning. Wie in een sociale huurwoning of een vrije huurwoning woont, moet toestemming krijgen van de verhuurder.
Nog een belangrijke voorwaarde is dat de studenten geen eigen keuken, badkamer en toilet hebben. Dat betekent dus lekker samen eten en omstebeurt douchen.

Belastingvoordeel

Het verhuren van een kamer is fiscaal aantrekkelijk. Zo hanteert de Belastingdienst een kamerverhuurvrijstelling. Verdien je maximaal 5.881 euro, dan hoef je daarvan niets af te dragen.