Rivierengebied

Flipje woont in Wadenoijen

Storm Griesheimer uit Wadenoijen is Flipje.
Storm Griesheimer uit Wadenoijen is Flipje. © Omroep Gelderland
WADENOIJEN - Hij is natuurlijk hét symbool van Tiel, maar Flipje woont tegenwoordig toch echt in Wadenoijen.
Of ze nou in Tiel niemand konden vinden? Wie het weet mag het zeggen, maar Flipje woont dus in Wadenoijen, een klein plaatsje tegen Tiel aan met ruim 1100 inwoners. Storm Griesheimer werd in maart gekozen tot het nieuwe Tielse fruitbaasje.

Oudste kerk

Wadenoijen heeft naast Flipje wel meer unieks. Je komt het namelijk niet vaak tegen, een kerk zonder naam. In Wadenoijen staat de oudste kerk van de Tielerwaard. Hoewel de eerste bouwfase ongeveer uit 1100 dateert heeft er, vermoedelijk op dezelfde plaats, eerder een ander (houten) kerkje gestaan. Dit blijkt uit een oorkonde uit 850 waarin beschreven staat dat de bisschop van Utrecht, waarschijnlijk op de vlucht voor de Noormannen, uitweek naar de kerk van Wadenoijen. De kerk maakte toen deel uit van de latere Heerlijkheid Wadenoijen. Ooit moet de kerk ook een naam hebben gehad, maar deze is tot nu toe helaas niet achterhaald.

De poldermolen

Of kent u dat verhaal van de poldermolen die in Wadenoijen staat? Niet? Dat kan wel kloppen want hij staat er niet meer. De Dorpspolder Wadenoijen werd vroeger bemalen door een molen. Die brandde in 1887 af en werd herbouwd. Maar door de aanleg van de snelweg A15 kwam de molen lager te staan, in een soort diepte. Toen daar de Betuweroute ook nog eens bijkwam werden de problemen alleen maar groter. Besloten werd de molen te bewaren maar wel te verplaatsen. Sinds 2010 staat de poldermolen van Wadenoijen in Ophemert.
En als we dan toch bezig zijn, ze hebben hier ook een unieke bessenteler. Rini Kusters maakt dankbaar gebruik van een groot veld met zonnepanelen om daaronder zijn bessen te laten groeien. Geen stormschade, plastic overkappingen zijn onnodig en minder last van schimmels. Ideaal voor de bessenteelt.
Een kijkje in Wadenoijen