Stedendriehoek

Legotheek ziet honderd mensen per dag door slecht weer

Samen met zijn moeder heeft dit jongetje een geschikt doosje gevonden.
Samen met zijn moeder heeft dit jongetje een geschikt doosje gevonden. © Omroep Gelderland
EEFDE - Het regenachtige weer van de laatste weken speelde veel mensen parten. De legotheek in Eefde had het juist dankzij dat weer ontzettend druk.
"Het was net zo druk als met kerst", verzucht beheerder Jurre Snijders Blok. "Ik denk dat we honderd mensen op een dag hadden, terwijl we als het lekker weer is er tientallen per dag hebben. Het is heel apart, maar ja, het is natuurlijk slecht weer en dan zijn we blij dat we mensen kunnen helpen."
Jurre is de zoon van legotheek-oprichter Jeroen Snijders Blok. Als zakenman reisde de in 2021 overleden oprichter de hele wereld over en overal waar Jeroen kwam, ging hij op zoek naar nieuwe lego voor zijn verzameling. Omdat zijn broer Frans ook verzot was op lego, dijde de familieverzameling zo uit dat het idee ontsproot om een legotheek op te richten.
Lego zorgt voor vermaak tijdens regen

Van alles te leen

De legotheek was in eerste instantie gehuisvest in het poortgebouw van de voormalige Detmerskazerne in Eefde, maar sinds ruim een maand zit de lego-uitleen in een voormalige gymzaal aan de Schoolstraat. Meer ruimte, makkelijker in te delen. Dat is ook fijner werken voor beheerder Jurre en zijn dertig vrijwilligers.
In de hal staat het vol met ouders, opa's en oma's die de geleende lego terug komen brengen. Ondertussen zijn de kinderen al nieuwe dozen lego aan het uitzoeken die op de stellages staan. "Lego is leuk, omdat je altijd iets kan maken zoals jij het wil", vertelt een meisje. Van alles is er te leen: van kleine setjes tot hele grote projecten zoals Kasteel Zweinstein van Harry Potter.

Uitrusten

Er lijkt mooier weer aan te komen, dus wordt het waarschijnlijk rustiger de legotheek. "Ik denk dat het ook niet goed voor ons is, als het altijd druk is. Nu moeten we echt op de app aan elkaar vragen wie er tijd heeft om te komen helpen, want het is druk", vertelt Jurre. "Ik denk dat het goed zal zijn dat we even wat rustiger aan kunnen gaan doen en alles hier weer op orde brengen. Als we het altijd druk hebben, gaan we het niet redden."