Stedendriehoek

ProRail wil onrust over giftige stenen wegnemen

Een deel van de stenen in de Apeldoornse wijk Kanaal Zuid.
Een deel van de stenen in de Apeldoornse wijk Kanaal Zuid. © Omroep Gelderland
APELDOORN - ProRail heeft woensdag kwartsstenen met kankerverwekkende stof weggehaald uit de Apeldoornse wijk Kanaal Zuid. Dat bevestigt een woordvoerder van de spoorbeheerder. De gemeente Apeldoorn onderzoekt de gang van zaken
"Een deel van de stenen wordt afgevoerd door de leverancier omdat we die niet meer nodig hebben. Een ander gedeelte hebben we tijdelijk neergelegd bij het emplacement", aldus de woordvoerder, die aangeeft dat ProRail de onrust graag wil weghalen.
"We snappen heel goed dat de bewoners hier niet bij in de buurt willen zijn. We hebben wel besloten dat we opnieuw onderzoek gaan doen. Dat is echt omdat er langere tijd een depot heeft gestaan en dat willen we in het onderzoek meenemen."

Huizen schoonmaken

Het advies van de GGD aan de gemeente Apeldoorn en ProRail was om de huizen bij het depot te laten schoonmaken. ProRail neemt dat advies dus over. "Uit een eerder onderzoek blijkt dat de risico's heel laag zijn, maar we willen dat met een onderzoek kunnen aantonen. We gaan in ieder geval de huizen die om het depot heen staan schoonmaken. Daar gaan we een bedrijf voor vragen, om dat op zich te nemen. We zullen de bewoners van alle stappen op de hoogte houden", verzekert de ProRail-woordvoerder.

Heerts sprak met omwonenden

Burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn sprak maandagmiddag met bezorgde omwonenden. Volgens de gemeente is de afspraak dat alle kwartsstenen vóór vrijdag zijn weggehaald en overgebracht naar een plek buiten Apeldoorn.
De gemeente onderzoekt de gang van zaken rond de stenen en wil bijvoorbeeld weten of de juiste procedures zijn doorlopen.