Stedendriehoek

ProRail gaat door kankerverwekkende stof bevuilde huizen schoonmaken

Stenen in de Apeldoornse wijk Kanaal Zuid
Stenen in de Apeldoornse wijk Kanaal Zuid © Omroep Gelderland
APELDOORN - De kwartsstenen met kankerverwekkende stof zijn woensdag verwijderd uit de Apeldoornse wijk Kanaal Zuid. ProRail gaat omliggende huizen schoonmaken. Een buurtbewoner is boos over de slechte afhandeling: 'We worden niet gehoord.'
Bewoners van Kanaal Zuid zijn bezorgd over de stenen. Ze werden opgeslagen op een braakliggend terrein, recht voor hun deur. En dat een half jaar lang. Stof dat vrijkomt wanneer er met de stenen wordt gewerkt is kankerverwekkend.
"Oude ballast die we niet meer nodig hebben, wordt door onze leverancier afgevoerd. Wat we nog wel nodig hebben, wordt opgeslagen op het terrein van ProRail bij station Apeldoorn, uit de buurt van bewoners", stelt een woordvoerder van ProRail.
De woordvoerder laat weten dat de spoorbeheerder ervoor gaat zorgen dat omliggende huizen worden schoongemaakt, op advies van de GGD.

'We willen verder met leven'

Buurtbewoner Michiel Veldwijk zit nog met veel vragen: "Zijn er schadelijke stoffen binnengekomen bij mijn kinderen, en bij ons? Hoe snel wordt het opgeruimd? We willen verder met het leven."
De stenen worden gebruikt onder het spoor, om de bielzen op hun plek te houden. Het werk wordt uitgevoerd door bouwbedrijf BAM. Op het terrein wordt al sinds maart met de stenen gewerkt. Daarbij komt veel stof vrij dat terechtkomt op huizen, in tuinen en op auto's. Daarover trokken bewoners aan de bel bij ProRail en de gemeente.

'Fijnstof kun je niet schoonmaken'

"Het gaat vooral om oude ballast, waarvan door heel Nederland 21 miljoen ton heeft gelegen. Wat zit erin?", aldus Veldwijk. "Daar ligt ons grootste probleem. Wat is er bij ons binnengewaaid? Dat willen we graag weten. Waar staan we nu? We wisten zelf niet of er stof in de woning zit. De GGD zegt dat het wel zo is, ongeacht of je schoonmaakt. Fijnstof kun je niet schoonmaken. Er moet een gespecialiseerd bedrijf voor komen."
"Ik ben heel erg boos, ook over de afhandeling, het niet gehoord worden. Je moet veel bellen, de werkzaamheden gaan door. Het wordt snel verwijderd. Dat is een rare gebeurtenis. Dat doet wat met je", bekent Veldwijk.
ProRail bood maandag op een bewonersbijeenkomt excuses aan voor de gang van zaken en erkende dat de protocollen de afgelopen tijd niet goed zijn uitgevoerd.