Rivierengebied

Maurik was ooit decor in tv serie Tita Tovenaar

Het centrum van Maurik.
Het centrum van Maurik. © Narell Keizer / Omroep Gelderland
MAURIK - Het was een televisieserie waar kinderen begin jaren 70 ademloos naar keken. Het liedje 'Mijn vader is een tovenaar' zong je probleemloos mee. Voor één van de afleveringen was Maurik decor. De Sint Maartenskerk was goed te zien.
De kerk is dan ook een ware blikvanger in het Betuwse dorp met een kleine 5000 inwoners. Bij de meeste mensen is Maurik bekend door het Eiland van Maurik, paradijs voor watersporters. Je kunt er onder meer varen, zeilen en surfen. Vroeger stond op die plek een steenfabriek. Water is er dus genoeg. In Maurik is het zelfs mogelijk om forellen te vangen. Daar moet je dan natuurlijk wel voor naar de forelvisserij.

Hoog water

Inwoners van Maurik denken niet graag terug aan het hoge water en de daarmee gepaard gaande evacuatie van 1995. Vanwege de extreem hoge waterstand in de rivieren en de daardoor dreigende dijkdoorbraken moest het gehele dorp worden geëvacueerd. De Betuwe bleef uiteindelijk droog, na enkele dagen konden de bewoners terug naar huis.
In Maurik zijn de voorbereidingen op het Fruitcorso van Tiel inmiddels in volle gang. Corsoclub Maurik doet traditiegetrouw mee. Voor het corso van 2023 worden zelfs drie luchtballonnen gebouwd. Het fruitcorso is dit jaar op zaterdag 16 september.
Onrust is er ook in Maurik. De recreatiewoningen die in de uiterwaarden worden gebouwd vormen een heet hangijzer. Er komen er steeds meer in het gebied rond Maurik. Dat is veel inwoners een doorn in het oog, want bij hoog water zou de aanwezigheid van die recreatiewoningen een probleem kunnen vormen voor de veiligheid van het gebied. Een actiegroep maakt zich grote zorgen over de wildgroei van vakantiehuisjes in de uiterwaarden.
Maurik is een waterrijk dorp