Arnhem en omstreken

Hoe een compleet dorp Bram steunt: 'Gouden randje om deze dag'

Bram in gesprek met presentatrice Lisanne Halleriet
Bram in gesprek met presentatrice Lisanne Halleriet
ANGEREN - Bram Emmerzaal uit Angeren kreeg zo'n zes jaar geleden de diagnose ALS. Zijn leven kwam daarmee op de kop te staan. Maar Bram zit niet bij de pakken neer, hij koestert de 'gouden randjes'.
In Angeren ken je elkaar en vier je samen feest, maar je bent er ook voor elkaar als het tegenzit. Het dorp in de Betuwe zet zich daarom al jaren in voor dorpsgenoot Bram. Er werd een speciale stichting opgericht: Alles voor Bram. Doel is om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte ALS. Zo werd de Bram-Burger in het leven geroepen. Het geld dat de verkoop van die burgers opbrengt, gaat naar de stichting. Er zijn er inmiddels al meer dan 25.000 van verkocht.

Dag met een gouden randje

Logisch, vinden ze in Angeren: het is het minste wat het dorp voor Bram kan doen. Hij is 42 jaar en weet dat de ziekte hem uiteindelijk fataal zal worden. "Maar ik wil 50 worden", zegt hij. En dat is typisch voor Bram. Hij wordt dan misschien wel steeds meer geconfronteerd met dingen die hij niet kan, maar Bram geniet juist van de dingen die hij nog wel kan.
En dus fietste hij voorop in de parade van Angeren tijdens Zomer in Gelderland. "Toen ik de diagnose kreeg, zes jaar geleden, viel mijn leven in duigen. Maar we zijn zes jaar verder en ik zit hier nog op de fiets. Op dit soort momenten geniet ik gigantisch. Dit is een dag met een gouden randje."
Bram zegt het en het applaus klinkt van de honderden mensen op de tribune. Angeren gaat gewoon door met het verzinnen van acties om Bram en de stichting te helpen. Hij vindt het geweldig en is zijn dorpsgenoten enorm dankbaar: "Ik weet niet hoe ik het moet zeggen, maar het wordt heel goed gedragen en dat doet me heel goed."
Bekijk hier het interview met Bram:
Bram heeft ALS maar 'wordt gedragen' door zijn dorp