Achterhoek

Marèls bokkenbal moet de bitterbal doen vergeten

Marèl poseert met haar bokballen.
Marèl poseert met haar bokballen. © REGIO8
EIBERGEN - De bitterbal is al jaren mateloos populair in Nederland. Niet weg te denken uit een bittergarnituur bij de borrel, maar ook veel gegeten als snack bij een portie frites. De meeste bitterballen zijn gemaakt van varkens- of rundvlees. De Eibergse Marèl bedacht een alternatief: de bokbal.
Deze nieuwe snack is gemaakt van geitenbokvlees en komt van het melkgeitenbedrijf van de familie Tuinte in Eibergen. Sinds enkele maanden produceert Marèl Tuinte de bokbal. Ondanks dat het vlees van de mannelijke geiten nog niet heel populair is in Nederland, vallen de snacks volgens Tuinte wel in de smaak.
“Ze gaan best wel goed en ik denk niet dat ik mag klagen”, vertelt ze aan mediapartner REGIO8. “Ik ben eigenlijk best tevreden over de afzet. Mensen vinden het lekker en ze proeven de bok helemaal niet. En zo vinden ze het toch leuk om te proberen.”

Laag cholesterolgehalte

Naast dat de Eibergse borrelhap lekker is, zitten er volgens Tuinte nog enkele andere voordelen aan het eten van bokkenvlees: “Het heeft een laag cholesterolgehalte ten opzichte van ander vlees en het is hoog in ijzer en eiwit.”
Door de lokale bokkenbal zouden de geiten ook langer kunnen leven. De bokken werden vooral geëxporteerd voor de slacht naar Oost-Europa. “Ik hoop dat de bokken populairder worden in Nederland, zodat ze hier worden afgezet”, schetst Tuinte. “Zo kunnen de bokken hier blijven en hoeven ze niet zo ver te reizen. Dan kunnen ze ook ouder worden, want ze worden nu jong geslacht.”

Ook in de supermarkt?

Voorlopig zijn de bitterballen alleen te verkrijgen bij boerderijwinkel Boerenzuivel in Eibergen. Of ze straks ook in het vriesvak van de grote supermarktketens liggen? “Dat weet ik niet”, geeft de Achterhoekse initiatiefnemer aan. “Wel in de landelijke boerderijwinkels. Ik hoop dat het goed gaat lopen en steeds groter wordt.”