Rivierengebied

Jarenlang juridisch steekspel Club Rodenburg ten einde

Club Rodenburg in Beesd.
Club Rodenburg in Beesd. © SRC (archief)
BEESD - Uitgaanscentrum Club Rodenburg in Beesd mag haar deuren na vijf maanden eindelijk weer openen. De gemeente West Betuwe heeft deze week een nieuwe drank- en horecavergunning afgegeven op naam van een tijdelijke exploitant. "Laten we hopen dat het juridische steekspel ten einde is tussen ons als eigenaren en de gemeente", aldus Janice Bronk die samen met haar broer John de Rodenburg al ruim tien jaar runt.
Maar hoe zag die juridische strijd er ook al weer uit? In het najaar van 2018 constateren undercoveragenten dat er één xtc-pil wordt verhandeld in Club Rodenburg. Ook stellen de agenten vast dat bezoekers bij de entree door portiers niet of nauwelijks worden gecontroleerd op drugsbezit.

De spreekwoordelijke druppel

Voor de gemeente West Betuwe is het de druppel die de emmer doet overlopen. In april 2019 worden de drank- en horecavergunning afgenomen en moet de Rodenburg een jaar dicht. “Er is al geruime tijd sprake van overmatig gebruik van alcohol en drugs, handel in verdovende middelen en geweldsincidenten", aldus de gemeente in een reactie destijds. "Met deze sluiting willen we een duidelijk signaal geven aan de eigenaren, personeelsleden en bezoekers. Door niets te doen, brengen wij bezoekers en inwoners in gevaar. Dit kunnen en willen wij niet toestaan."
Eigenaresse Janice Bronk en haar broer John laten het er niet bij zitten en vechten de sluiting juridisch aan. De rechtbank in Arnhem stelt de gemeente in eerste instantie in het gelijk. Maar in 2021 krijgen de eigenaren van de Rodenburg in hoger beroep alsnog het gelijk aan hun zijde en worden ze vrijgesproken. Volgens de rechter heeft de Rodenburg er namelijk alles aan gedaan om drugshandel te voorkomen. Tussen de coronalockdowns door wordt er dan weer gefeest in Beesd.
Dat is echter tegen het zere been van de gemeente die de zaak - vertraagd door corona - in 2022 laat voorkomen bij de hoogste bestuursrechter van ons land. “In de voorlopige zitting van de Raad van State zijn we overal van vrijgesproken en werd gesteld dat we onze vergunning per direct moesten terugkrijgen”, vertelt Janice.
Maar bij de definitieve zitting van de Raad van State op 2 maart van dit jaar krijgen Janice en John te horen dat de vergunning in 2019 terecht is ingetrokken op basis van de toen bekende feiten. Toch hoeft de Rodenburg van de hoogste bestuursrechter niet dicht.

‘Laffe actie van de gemeente’

Janice en John zijn dolblij met de uitspraak en organiseren voor vrijdag 10 maart een groot feest. “Maar op de dag zelf kregen we van de advocaat van gemeente te horen dat onze vergunning niet werd teruggegeven”, vertelt Janice. “Dat komt omdat we in 2019 langer dan drie maanden onze vergunning kwijt waren. Als dat het geval is mag een burgemeester vijf jaar lang een nieuwe aanvraag weigeren. Dat ze ons dagenlang aan het lijntje hebben gehouden vonden we kort gezegd een hele laffe actie.”
Omdat Janice en John pas in 2024 een nieuwe drank- en horecavergunning mogen aanvragen volgen ze nu een geitenpaadje waardoor hun club toch open kan. “Een ambtenaar van de gemeente suggereerde om tijdelijk iemand anders naar voren te schuiven als verantwoordelijke voor de vergunning. Een bekende van ons neemt nu voor een paar maanden die honneurs waar”, aldus Janice.

Agenda

Op vrijdag 25 augustus organiseert Rodenburg een alcoholvrij feest voor 12 tot 15-jarigen. Op vrijdag 1 september wordt er weer voor het eerst alcohol geschonken tijdens Froetyloops.