Stedendriehoek / Noord-Veluwe
Nu al volop paddenstoelen, Ruud is er blij mee

HOOG BUURLO - Het is een mooie tijd voor paddenstoelenliefhebbers. Door het natte en sombere weer van de laatste weken zijn de paddenstoelen massaal aan het uitkomen. Overal in het bos zie je ze. Volgens paddenstoelenkenner Ruud Knol is het een bijzonder paddenstoelenjaar.
Kruidige melkzwam, heksenboleet, kleverig koraalzwammetje, zwartpurperen russula, reuzechampignon: de namen van paddenstoelen zijn even mooi als hun vorm en kleur. Paddenstoelen spreken tot de verbeelding en dit jaar zijn vele soorten vroeger dan ooit te bewonderen.
Twee weken nodig
In principe zijn er iedere zomer wel paddenstoelen te vinden, zegt Ruud Knol. "Het is een fabeltje dat paddenstoelen alleen maar in de herfst te vinden zijn. De sporen van paddenstoelen hebben ongeveer twee weken nodig om bij gunstige omstandigheden uit de grond te komen. Nu, het is nu twee weken achter elkaar nat weer. Daarom komen ze nu massaal boven de grond."
Kwartjes voor cantharellen
De passie voor paddenstoelen zit er al lang in bij Ruud. "Zestig jaar geleden woonden we al op de Veluwe. Iedere zondag gingen we met pa en ma en broers en zussen op de fiets. Daar zag ik mijn eerste paddenstoelen. Dat bleken cantharellen te zijn. Die plukten we en mijn moeder deed ze in de weckfles. Alles wat we overhielden, verkochten we aan de groenteman. En daarvoor kregen we dan een kwartje, soms twee kwartjes of zelfs een gulden."
"Dat was mijn eerste kennismaking met paddenstoelen. En toen kwam daar eekhoorntjesbrood bij en toen liep het uit de hand. Ik werd lid van het Instituut voor Natuureducatie (IVN) en we hebben een werkgroep die zich specialiseert in paddenstoelen. Iedere week gaan we erop uit en alles wat we vinden wordt gefotografeerd en geregistreerd op waarneming.nl."
'Versnotterde' paddenstoelen
Carolien Londerman is er ook altijd bij. Ze vindt het geweldig dat de paddenstoelen er nu al zo vroeg bij zijn. "Paddenstoelen houden van regen, daarom zijn ze eerder dit jaar. Als je hier wandelt en je kijkt goed om je heen, dan zie je er steeds meer. Maar als er veel regen valt, versnotteren ze ook weer snel."
Niet eetbaar, maar giftig
Cantharellen en eekhoorntjesbrood zijn eetbaar, maar sommige soorten zijn niet voor consumptie. "Zoals de groene knolamaniet", zegt Londerman. "Als je die eet, ga je dood. Dat is de giftigste paddenstoel die we hebben. En die lijkt ook op veel andere paddenstoelen die wel eetbaar zijn. Dus wij raden nooit aan om paddenstoelen te plukken om te eten, want je kunt je snel vergissen."
Bekijk de video:
'Is het een elfenbankje?'