Rijk van Nijmegen

Hoe douche je je kat of hond? De dierenarts weet raad

Het is geen must, maar het kan soms nodig zijn je kat te wassen.
Het is geen must, maar het kan soms nodig zijn je kat te wassen. © Hutomo Abrianto via Unsplash
NIJMEGEN - Wie een hond heeft, weet dat het van tijd tot tijd nodig is zijn dier eens even te wassen. Sommige katten kunnen echter ook baat hebben bij een douche- of badbeurt. Maar hoe doe je dat? En hoe vaak is het nodig? Dierenarts Roeland Wessels krijgt er geregeld vragen over in zijn praktijk in Nijmegen.
"Een kat wast zichzelf in principe", steekt Wessels van wal. "Dus een kat wassen is niet strikt noodzakelijk, tenzij daar een aanleiding voor is. Als er troep op zijn vacht zit, om maar eens wat te noemen. Van nature zal de kat dat wassen minder fijn vinden, omdat ze gewend zijn zichzelf te wassen. Je kunt het letterlijk doen door met de kat onder de douche te gaan en te kijken naar het gedrag: sommige katten tolereren het, anderen helemaal niet."
Dat katten hoe dan ook een hekel hebben aan gewassen worden, is niet waar. "Ik ken katten die naar shows gaan en er daar weelderig uit moeten zien. Hun eigenaren trainen de kat al van jongs af aan dat ze met enige regelmaat gewassen en geföhnd worden. Dat gaat prima, dus het kan wel", weet Wessels. "Ik zeg er wel altijd bij, als tip: katten vinden de douchekop vaak een beetje eng. Voor hen is dat als heel veel regen, en als het flink regent ga je naar binnen. Laat het water dus niet hoorbaar kletteren en begin eens met een spons. Dan kun je het beter doseren en in bad gaat dat prima."

De hond onder de douche

Honden houden van nature veel meer van een waterpartij. Op een warme dag springen de meeste honden maar wat graag onder de tuinspuit en veel honden vinden een bad ook geen ramp. Voor een hond is overigens zowel een bad als een douche heel geschikt, zegt de dierenarts. "Zorg er daarbij wel voor dat je iets van een rubberen matje op de grond legt. Honden kunnen met hun kleine pootjes namelijk gemakkelijk uitglijden, makkelijker dan mensen."
Het begint allemaal met vachtverzorging: je dier dagelijks goed kammen
Hoe je je hond wast, is heel sterk afhankelijk van het dier, maar ook van zijn levensstijl, zegt Wessels. "Als je een border collie hebt die de hele dag door de sloot in- en uitgaat, dan moet je die misschien wel twee of drie keer per week wassen. Anderzijds zijn er ook honden die misschien nooit in bad hoeven. Het begint allemaal met vachtverzorging: je dier dagelijks goed kammen. Begin daar eens mee. Merk je dat er redenen zijn om te gaan wassen, dan ga je dat doen."

Hondenshampoo: is dat echt nodig?

Voor honden zijn meerdere soorten hondenshampoo te verkrijgen. Hoeveel zin heeft het om die te kopen? Best wel wat, zegt Wessels. "Dat is echt andere shampoo dan shampoo voor ons mensen. Het heeft alles te maken met de zuurgraad van de huid van mensen en de vacht van honden. Die is echt significant verschillend. Onze haren hebben andere spulletjes nodig dan de vacht van dieren. Zo'n vacht heeft immers een aantal functies: hij moet warmte vasthouden, water afstoten en beschermen. Die shampoos moet je dier-specifiek kopen: kattenshampoo voor een kat, hondenshampoo voor honden en paardenshampoo voor een paard", lacht de dierenarts.
Qua temperatuur doe je er goed aan je dier altijd met lauwwarm water te wassen. "Heel warm water is zeker niet goed. Een hond heeft altijd wat meer moeite om met warmte om te gaan, maar ijskoud is ook niet plezierig. Je moet het spelenderwijs uitvinden. En twijfel je, laat je dan deskundig voorlichten", aldus Wessels. Hij benadrukt dat sommige dieren nooit gewassen hoeven te worden: kleine knaagdieren, bijvoorbeeld. "Die vinden dat helemaal niet leuk. En het gevaar zit 'm erin dat ze afkoelen, of onvoldoende drogen. Dan lopen ze tegen luchtwegproblemen aan. Moeten ze toch schoongemaakt worden, schakel dan een deskundige in om te kijken hoe je de vacht moet verzorgen."