Achterhoek
Miljoenen jaren oude fossielen gevonden in steengroeve na dagen zwoegen

WINTERSWIJK - Na dagenlang zwoegen in de stromende regen hebben wetenschappers eindelijk geluk. In de Winterswijkse steengroeve werden deze week fossielen van 245 miljoen jaar geleden gevonden. 'Dan voel je de energie door de groeve zinderen'.
Ieder jaar trekken studenten, onderzoekers en paleontoloog naar de steengroeve in Winterswijk. En bijna altijd worden er stokoude opgravingen gedaan. Zo kwamen eerder al een pissebed, een krab en de kaak van een vis naar boven. De ene vondst nog ouder dan de ander.
De Achterhoekse groeve is daar de uitgelezen plek voor. "We hebben hier een uniek gat in de grond. Je gaat het hek door, loopt naar beneden en je reist 245 miljoen jaar terug in de tijd", zegt paleontoloog Anne Schulp.

Poten van de nothosaurus
Bij de opgravingen van deze week zijn onder andere onderdelen van de knobbeltandvis gevonden, een kauwplaat van de colobodus (vissoort) en pootdeeltjes van de nothosaurus, een uitgestorven marinereptiel.
Dat er zo diep in de Achterhoek onderdelen van vissen worden gevonden, lijkt misschien gek. Maar dat is het niet. "Nederland stond toen onder water", vertelt Schulp. "Bij Winterswijk was het kustgebied, waar kleine reptielen rondscharrelden en pootafdrukken achterlieten. Hun resten werden bedekt door de modder, die uiteindelijk versteende tot kalk. Die kalk graven we nu weer uit."
Studenten offeren zomervakantie op
Schulp doet samen met zo'n 20 anderen onderzoek in de groeve. Een groot deel daarvan is student. Zij offeren een deel van hun zomervakantie op om in de stromende regen naar fossielen te graven. "Maar ook al werken we in de modder en de regen, wanneer er zo'n tof bot boven komt, voel je de energie en het enthousiasme door de groeve zinderen. Daar doen we het voor."