Noord-Veluwe / Achterhoek

Slecht weer, wordt er dan meer geklust?

Binnen schilderen tijdens het slechte weer in de zomer.
Binnen schilderen tijdens het slechte weer in de zomer. © ANP
HEERDE - Wat doe je met het slechte weer en je bent niet op vakantie? Juist, dan ga je klussen in huis. We maakten een belrondje langs een paar bouwmarkten.
"Of we het druk hebben?", herhaalt de bedrijfsleider van de Karwei in Doetinchem de vraag. "Er is geen peil op te trekken, maar je gaat niet de buitenboel schilderen in de regen." Aankopen zijn gebonden aan de weersomstandigheden, zeggen hij en anderen aan de telefoon.
Medio volgende week komt de zomer terug. En in Doetinchem zijn ze er klaar voor, zegt hij. "Via het hoofdkantoor houden we in de gaten waar we actie op ondernemen. Artikelen komen dan prominenter in de winkel te liggen."

Pieken en dalen

Cijfers hoe de bouwmarkten het doen op dit moment, heeft de Vereniging van Winkelketens in de Doe-Het-Zelfbranche (onder meer Hubo, Karwei, Gamma, Praxis, Hornbach) niet. "Ons voorjaar was niet denderend. Onze branche gaat via pieken en dalen", zegt Miriam Luijendijk-van Leeuwen van de branchevereniging. "Als het mooi weer is, ga je in de tuin aan de slag, bij slecht weer ga je naar binnen. Ik woon zelf in een woonwijk waar de woningen 20 jaar oud zijn en begin dit jaar stonden er allemaal containers in de straat. Mensen wilden een nieuwe keuken, wij zelf ook."
Een vertrouwd beeld tijdens corona: mensen bij de bouwmarkt bewaren buiten anderhalve meter afstand.
Een vertrouwd beeld tijdens corona: mensen bij de bouwmarkt bewaren buiten anderhalve meter afstand. © ANP
De bouwmarkten beleefden een toptijd tijdens corona toen we massaal aan het klussen en verbouwen sloegen. Luijendijk-van Leeuwen: "Zo'n hoogtepunt gaan we niet meer meemaken."

Niet de tijd voor tuinmeubelen

Tuinmeubelsets raken ze bij de Praxis in Geldermalsen niet kwijt momenteel, zegt een medewerker. "Vorig jaar was het in deze week 30 graden en toen verkochten we zwembaden en ventilatoren."
Maar je hebt daarvoor wel een langere periode nodig, benadrukt hij. "Je verkoopt die spullen niet voor een paar dagen van mooi weer. Je wilt er als klant ook zeker van zijn dat warm zomerweer wat langer aanhoudt."
Jaap van Olst bestiert de Hubo in Heerde. Zijn winkel doet het momenteel goed met bestrating, zegt Van Olst. "We krijgen ook veel campinggasten uit de buurt. Veel mensen hebben vaste staanplaatsen en knappen de boel een beetje op. Maar door het slechte weer komen mensen ook bijvoorbeeld dekzeil halen, want je wilt er ook een beetje droog bij zitten."
Van Olst gunt de campinggasten na het weekend nog een beetje zomer. "Ik heb zelf personeel op vakantie en ga zelf ook nog. Dan hoeft die drukte van mij niet zo."