Arnhem en omstreken

Horeca bij Gillis dicht, Ilse bouwt haar eigen feestje

Peter Gillis.
Peter Gillis. © ANP
ARNHEM - Dan maar letterlijk en figuurlijk zelf de slingers ophangen. Met dat motto probeert vaste campinggast Ilse de vakantievierders op Oostappen Vakantiepark Arnhem te verenigen om toch samen hun feestje te vieren nu de parkhoreca op last van de gemeente gesloten blijft. "Neem gewoon je eigen stoeltje, drank en muziek mee", droomt zij alvast vooruit.
De strijd waarin parkeigenaar Peter Gillis en burgemeester Ahmed Marcouch met elkaar verwikkeld zijn, is een drama voor de campinggasten, ziet Ilse. Marcouch trok de horecavergunningen in, waardoor de snackbar en het café per direct dicht moesten. Daar komt voorlopig geen verandering in, besloot de rechter deze week.
Die gelegenheden waren nu juist zo'n mooi centraal punt op het park, ervaart Ilse. Een bruisend terras, soms met livemuziek of bingo. Er zitten volgens haar ook veel minima op de camping die zich dat ene patatje daar wel kunnen veroorloven, maar niet de middelen hebben om andere horeca op te zoeken. Bovendien is het bijvoorbeeld voor haar als alleenstaande moeder ook gewoon prettig om wat aanspraak te hebben.

'Dit mag officieel niet'

"Laten we dus kijken of we met elkaar iets kunnen doen", dacht Ilse. Ze richtte een Facebookgroep op om zoveel mogelijk gasten te bereiken. "Dit mag officieel niet, maar wat gaan we eraan doen om dit te creëren zonder de horeca?", valt te lezen bij een filmpje van enkele jaren geleden met een overvol parkterras.
"Ik zit daar straks in mijn huisje en vraag mensen gewoon of ze hun eigen stoeltje en drank meenemen", legt Ilse uit. Voor mensen die het zelf moeilijk kunnen betalen, is ze bereid om wat extra boodschappen te doen. Een geluidsboxje heeft ze ook al gekocht, maar misschien willen er wel wat zangers langskomen, hoopt zij. Zonder geluidsversterkers, want dat mag weer niet volgens de regels, weet Ilse. "Dan moet iedereen maar wat stiller zijn om het te kunnen horen of ze moeten wat harder zingen", constateert ze nuchter.

'Kijken welke stunts kunnen'

Ilse is vooral benieuwd naar ideeën van andere campinggasten. Daarbij wil ze niemand tot last zijn of buiten de lijntjes kleuren, maar wel de grenzen opzoeken. "Laten we kijken wat er wel kan en welke stunts we kunnen fiksen."
Of de strijd die Marcouch met Gillis is aangegaan terecht is, daarover erkent Ilse onvoldoende te zijn ingelezen. Maar wat Gillis allemaal doet, moet niet het probleem van de campinggasten worden, vindt zij.
Ook het park zelf draagt haar actie een warm hart toe, stelt Ilse.