Arnhem en omstreken / Gelderse Vallei

Huisartsenspoedposten dicht door personeelstekort

Bij niet-spoedgevallen kunnen patiënten ook bij de huisartsenpraktijk terecht.
Bij niet-spoedgevallen kunnen patiënten ook bij de huisartsenpraktijk terecht. © ANP
ARNHEM - De Gelderse huisartsenposten hebben nog steeds te kampen met een personeelstekort en een hoge werkdruk. De post in Zevenaar moest daarom tijdelijk dicht en die in Hedel is voor onbepaalde tijd gesloten. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland.
De huisartsenpost is er voor spoedeisende huisartsenzorg buiten de kantoortijden van je eigen huisarts.
De huisartsenspoedpost Zevenaar is drie weken gesloten. Volgens Henk Meussen van Onze Huisartsen, waaronder ook de posten in Arnhem-Noord en -Zuid vallen, was dit nodig door vakanties en ziekteverzuim van medewerkers. Buiten de zomerperiode zijn er geen problemen, maar volgens Meussen is 'niet uit te sluiten dat een tijdelijke sluiting nog eens aan de orde kan zijn'.
Hedel is sinds vorig jaar zomer dicht. Het zou eigenlijk vanwege personeelstekort en ziekteverzuim tijdelijk sluiten. "De toekomst van post Hedel is nog niet duidelijk. We verwachten in het najaar 2023 het toekomstscenario bepaald te hebben", zegt Pieternel van Ooijen van Huisartsenposten Oost-Brabant, waar de post in de Bommelerwaard onder valt. "Ten opzichte van vorig jaar is het qua hoeveelheid personeel wel wat verbeterd, maar het blijft krap. We zoeken nog steeds mensen."

Korte lontjes

Medewerkers van de huisartsenposten (HAP) krijgen steeds meer te maken met verbale agressie. "Patiënten zijn wel eens veeleisend en hebben soms een kort lontje. Het is niet leuk om te moeten wachten, maar dat is wel iets waar we ons bewust van moeten zijn", aldus Janine Jansen van HAP Gelderse Vallei.
Voor Onze Huisartsen, actief in Arnhem en omgeving, is dit een punt van zorg. "Onze triagisten (bij wie de telefoontjes van patiënten binnenkomen) en doktersassistentes ervaren in toenemende mate verbale agressie aan de telefoon en op de posten zelf. Dit geeft stress en vergroot het ziekteverzuim."
Volgens Jean Takken van NEO Huisartsenzorg, met een spoedpost in Nijmegen, blijft de werkdruk hoog: "Vooral omdat meer dan helft van de vragen niet thuishoort op de HAP. Gelukkig hebben triagisten een groot verantwoordelijkheidsgevoel en draaien zij bijvoorbeeld extra diensten om het rooster rond te krijgen." Verder kan de post een beroep doen op medisch studenten in Nijmegen.
Ook bij de post Gelderse Vallei ligt de werkdruk nog steeds hoog. "Dat komt door de zorgvragen van de patiënten. Deze zijn lang niet altijd spoedeisend, maar wel steeds complexer en langduriger. Maar de druk ligt ook hoog door het personeelstekort. De tekorten zijn bij ons niet heel extreem, maar wel zodanig dat medewerkers extra worden ingezet", aldus Janine Jansen.
Directeur Karen Pijnenburg van Huisartsenzorg Oude IJssel inDoetinchem ziet ook dat er veel gevraagd wordt van medewerkers. "We zijn een kleine huisartsenpost. Dat heeft als voordeel dat de triagisten erg betrokken en loyaal zijn. Daardoor lukt het, weliswaar met moeite, om steeds weer de gaten in het rooster te dichten."

'Niet altijd spoedeisende hulpvragen'

Het valt de Gelderse HAP's op dat het voor patiënten niet altijd duidelijk is dat de HAP er alleen voor spoedgevallen is. "We merken nog steeds dat (te) snel hulp wordt ingeschakeld van de huisartsenspoedpost. Dat is een landelijk signaal. Het heeft alles te maken met ons gedrag. Wanneer heb je hulp van de huisartsenspoedpost nodig? Wanneer is het spoed? Kan het wachten tot de volgende werkdag/spreekuur van de huisarts? Hoe kun je mogelijk zelf de klacht verminderen?", zegt een woordvoerder van Onze Huisartsen.
Janine Jansen van de post Gelderse Vallei: "Dat betekent dat wat medisch gezien kan wachten, ook daadwerkelijk moet wachten. Wij behandelen geen langlopende klachten of herhaalrecepten. Voor een blaasontsteking, bijvoorbeeld, hoef je 's avonds niet te bellen. Dit mag je rustig een aantal dagen afwachten, mits je geen koorts krijgt of erg ziek bent. Het zijn vervelende klachten maar het lichaam kan dat vaak zelf goed oplossen." Het advies is om eerst te checken op thuisarts.nl of het nodig is om de huisartsenspoedpost te bellen.
ambulancezorg.nl © Ambulancezorg.nl