Stedendriehoek / Arnhem en omstreken

Regen in de zomer? Dit is hét moment om wild te spotten

Een hert op de Veluwe.
Een hert op de Veluwe. © ANP
LOENEN - Nog twee dagen kans op buien in het oosten, en daarna wordt het dan eindelijk zomers. Wie van de natuur houdt, kan de komende dagen nog even slim gebruik maken van die buien. De kans om herten, zwijnen of reeën tegen te komen is met nat weer namelijk groter. Boswachter Clara Wilken van het Geldersch Landschap en Kasteelen geeft tips hoe wild te spotten tijdens de regen.
The Big Five: edelhert, ree, Schotse hooglander, wild zwijn en vos. Of moeten we de wolf daar inmiddels ook bij zetten? Wie wil er geen wild zien tijdens een vakantiebezoekje op de Veluwe. Door de regen lijkt het minder aantrekkelijk om naar buiten te gaan voor een wandelingetje.

Het is rustiger in het bos

Toch is dat niet zo, volgens boswachter Clara Wilken: "Juist door het geluid van de regen horen de dieren je minder makkelijk aankomen. Ze schrikken niet zo snel en rennen niet zo snel weg als je aankomt. Bovendien is het in dit natte weer veel rustiger in het bos. Een voordeel is ook dat je de sporen zoals hoefafdrukken veel beter ziet in nat zand."
Wild spotten voor beginners
"Wild spotten is niet zo moeilijk, maar je moet wel op een aantal basisdingen letten", begint boswachter Clara. "Maak, ook in de regen, zo min mogelijk lawaai. Draag geen krakerige kleding. En doe geen parfum of deodorant op, dieren ruiken je dan van verre. Zorg voor camouflerende kleding. Een knalgele jas valt direct op. En blauw kun je ook beter niet dragen. Rood en oranje kunnen weer wel, want die kleuren kunnen ze niet zien."

Veiligheid

Bij het benaderen van wild zijn er wel basisregels die de veiligheid vergroten. "Kom niet te dichtbij, je moet zeker op dertig meter afstand blijven. En doorkruis vooral geen kudde, dat maakt de dieren onrustig en dan kunnen ze territoriaal gedrag vertonen", waarschuwt boswachter Clara.
"In de vroege ochtend en tegen schemer is de kans op het zien van wild het grootst. Let ook op sporen: hoefafdrukken, afgeknaagde takjes of omgewoelde grond zijn een teken van wild. Een sporenkaart meenemen is handig. Neem vooral ook een verrekijker mee en geniet van wat je ziet."