Achterhoek

Timon gebruikt zijn talent om kinderen de oorlog te laten vergeten

Timon (17) leert Oekraïense kinderen die in Polen zitten hoe ze moeten dansen.
Timon (17) leert Oekraïense kinderen die in Polen zitten hoe ze moeten dansen. © Omroep Gelderland
DOESBURG - "De eerste keer dat ik zag hoe de Oekraïense vluchtelingen daar leven, was ik in shock. Dit is niet hoe je hoort te leven, maar toch leven ze zo." Aan het woord is Timon Visser, bijna 17 jaar oud, uit Doesburg. Samen met zijn ouders en broer Robbe bezoekt hij voor de tweede keer een opvanghuis in het Poolse Krakau. Omdat Timon niet wil en kan stilzitten, doet hij deze keer waar hij goed in is. Dus geeft hij deze zomer dansles aan de kinderen in het opvanghuis.
"Toen we deze keer in Krakau waren, vroegen de mensen in het huis: wat vinden jullie zelf eigenlijk leuk om te doen? Ik vertelde toen dat ik enorm van dansen houd, mijn hele leven al op dansles zit en nu een dansopleiding ga doen. Toen hebben ze gevraagd of ik ze les kon geven."

Nieuwe matten voor op de kapotte tegelvoer

Timon ging nog diezelfde avond bedenken hoe zo'n les er dan uit moest zien, maar veel tijd om de lessen voor te bereiden was er niet. "Nee, meteen de volgende dag stonden er al acht kinderen klaar. Ik heb ze toen een paar pasjes geleerd, wat simpele beginnersdingen. Voor de volgende dag heb ik een oefenprogramma voor buiten gemaakt." Timon doet de pasjes voor en praat Engels tegen de kinderen en die lijken de pasjes en de taal al spelenderwijs razendsnel op te pakken.
Omdat de tegelvloer in het opvanghuis niet erg geschikt is om op te dansen, hebben Timon en zijn familie matten gekocht waarop gedanst en gesport kan worden. Timon: "We zijn daar naar IKEA geweest, want met die kapotte tegelvloer was het echt gevaarlijk." Naast de matten koopt de familie ook andere spullen voor de vluchtelingen. Dat doen ze ter plekke. Moeder Ingrid legt uit: "Er is behoefte aan van alles: tampons, maandverband, shampoo, tandpasta, maar ook spelletjes voor de kinderen. Zo hebben we deze keer ook een karaoke-set voor ze gekocht."

Voor altijd vrienden

Inmiddels zijn Timon, Robbe en ouders weer thuis in Doesburg. Vol trots laten de twee broers een Oekraiënse vlag zien, een afscheidscadeau van de mensen in het opvanghuis in Krakau. Met viltstift staat op de vlag geschreven: Bedankt voor het helpen van Oekraïense vluchtelingen. Voor altijd vrienden.
Broer Robbe en Timon met bedankvlag
Broer Robbe en Timon met bedankvlag © Omroep Gelderland
Timon danst zelf al zijn hele leven. Na de zomervakantie start hij bij RijnIJssel in Arnhem met een moderne dansopleiding. Zijn doel is om later zelf te dansen bij een gezelschap, of misschien wel choreograaf of docent te worden. Op de vraag of hij deze zomer niet liever lui aan het strand had gelegen, antwoordt hij: "Nee, dit geeft zo'n voldoening. Ik heb gezien wat het met de kinderen doet. Met dansen denk je niet aan school, niet aan thuis en dus ook niet aan de oorlog. Het is gewoon, je bent lekker aan het dansen."
Bekijk de video:
Door dans de oorlog even vergeten