Rivierengebied
Karel krijgt geen natte voeten meer

TIEL - Karel Budding uit Tiel dacht het zichzelf makkelijk te maken door zijn voortuin vol te storten met grind. Maar het leverde hem alleen maar ergernis en natte voeten op. Dankzij een simpele oplossing kan Karel nu weer lachen.
Karel had een voortuin met een dikke laag grind waar het regenwater niet goed doorheen kon stromen. Doordat daar ook nog eens een dikke kleilaag onder zat, stond zijn voortuin regelmatig blank.
Totdat het groenteam van het programma De Groenste Straat van Gelderland eerder dit jaar bij de Tielenaar aanbelde met een wel heel aantrekkelijk voorstel: een tuinmetamorfose.
Wadi aangelegd
Om de wateroverlast in zijn tuintje tegen te gaan, is er een wadi aangelegd. Dat is simpel gezegd een ondiepe kuil van circa 20 centimeter diep in een lager deel van de tuin. Regenwater komt hier samen en infiltreert langzaam in de bodem.
Na de vele regen van de afgelopen dagen kan Karel volmondig zeggen dat de wadi werkt. "Hahaha ja, ik ben er hartstikke blij mee", is zijn eerste reactie. Want nu stroomt het water de tuin in bij een fikse regenbui en blijft er ongeveer 10 centimeter in de wadi staan. Na een kwartier zakt dat water langzaam in de grond.
Blij met nieuwe planten
Ook is de Tielenaar blij met de nieuwe planten in zijn voortuin, want die groeien als kool. Er is gekozen voor een roze geraniumsoort, een bodembedekker die zich snel verspreidt, waardoor onkruid geen kans krijgt. Een langbloeier die ook nog eens een lekkere geur afgeeft.
Wijkbeheerder Corné Hoefmans van woningbouwvereniging Thius is de afgelopen weken een aantal keren langs geweest. "Karel zorgt goed voor zijn planten. Ik zie hem nu vaak buiten op zijn vensterbankje in de voortuin zitten, dus ik denk dat hij er heel blij mee is", constateert hij tevreden.
Karel is overigens niet de enige bewoner van de Wadenoijenlaan die een tuinmetamorfose kreeg aangeboden. Ook op andere plekken in de straat ging het groenteam aan de slag.
Versteende tuinen aanpakken
Thius is zo enthousiast over de resultaten van het programma dat ze in Dodewaard, Maurik en Kesteren - plaatsen waar Thius ook woningen beheert - het plan willen overnemen om de leefbaarheid voor bewoners te vergroten.
Samen met collega's willen ze in hun vrije tijd, bijvoorbeeld op burendag, met huurders hun versteende tuinen aanpakken om er groene oases van te maken. Thius stelt de planten daarvoor gratis aan bewoners beschikbaar.
Kijk hieronder de hele aflevering van De Groenste Straat van Gelderland terug:
De Groenste Straat van Gelderland - Tiel